Tamer Heper Borç kalmamış
HABERİ PAYLAŞ

Borç kalmamış

1999’da bir telefon abone borcumuz varmış. Borç nedeniyle telefon görüşmelere kapanmış. Bugün beni alacak danışmanlığı adı altında bir şirket aradı, bu parayı faiziyle birlikte istiyor. Böyle bir talep hukuki midir?

● N.G.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucularımın sorusunu özetleyerek alıyorum. Bunda da böyle yaptım ama bir noktayı okuyucuma hatırlatma ihtiyacı duyuyorum. “1999’da borç olmuş, 11 senedir beni arayan olmadı” diyor. Değerli okuyucum borç 1999’da oluştuysa sizi 21 senedir arayan olmamış 11 değil. Kabul edelim ki 11 sene. Borçlar, genel zamanaşımına tabi olup 10 yılı geçince zamanaşımına uğrar. Okuyucumun borcunun üzerinden 21 sene geçmiş, 10 yılda zamanaşımına uğrayan bir borcun 21 sene geçerliliğini koruması düşünülemez. Bu zamanaşımı yönünden okuyucuma aktardığım bilgi.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Ancak aklıma takılan bir başka husus var. Bir kere arayan telefon operatörü değil, alacak danışmanlığı. Ülkemizde varlık yönetimi şirketleri var. Bunlar alacaklı olanlardan alacağını temlik alıp (bir nevi satın alıp) onun yerine geçiyor yani alacaklı oluyor ve alacağı tahsil edip para kazanıyor.

Dolayısıyla bunlar bir anonim şirket, alacak danışmanlığı tabiri buna uymuyor. Sonra bu şirketlerde aktif olanlar hukukçu yani bir borcun 21 sene sonra tahsil edilemeyeceğini herkesten iyi bilen kişiler. Masrafa girip olmayacak bir işin peşinden koşmazlar.

Bunu anlatmamın nedeni şu: Okuyucumu arayanlar dolandırıcı olabilir. Okuyucuma göre 11 yıl bana göre 21 yıllık bir borca kucak dolusu faiz varmış gibi ekleme yapıp görüşmelerde de korku salıp bu parayı kapmaya çalışıyorlar gibi geldi bana. Okuyucumun bu hususa da dikkat etmesini önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder