Tamer Heper Borç ödenecektir
HABERİ PAYLAŞ

Borç ödenecektir

Haberin Devamı

Babamızdan biz altı kardeşe köyde tarla miras kaldı. Bu durumda altı kardeş ortağız. Birimiz bankalara borçlanır da icralık olursak ne gibi bir işlem yaparlar? ● E. Ç.

Şimdi bu soru sorulurken bir de cümle içinde kardeşlerden birine vekalet verildiği bilgisi sıkıştırılmış. Doğrusu birinin borçlandığı durumda kardeşlerden birinin vekalet almış olmasının olaya bir etkisi olmayacağı için sorunun içine almadım ama yine de duramadım bu hususu yanıta sıkıştırdım.

Şimdi kardeşlerden biri borçlandığında, her zaman söylediğim gibi kendi şahsi malvarlığı ile sorumludur. Sizin bahsettiğiniz tarlaya ortak olan kardeşlerden biri bankaya borçlanıp da borçlarını ödemezse onun hissesine haciz tatbik edilebilir. Bu haciz hisseye tekabül edeceği için diğerlerini doğrudan etkilemez ama elbette ki dolaylı olarak etkiler.

En azından biri ihaleye girip hisseyi alır, icra yolu ile satın alan kişiye karşı öncelikli alım hakkı kullanılamaz. Böylece ortaklar arasına bir yabancı girmiş olur.

O da bir gün ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açar, tarla altıya bölünür veya bölünemezse satılır. İşte size borçlu olan kardeş dışındakilere etkisi bu olur.

Tabii her zaman tekrar ettiğim bir hususu tekrar edeceğim. Borç ödenmeme kaydı ile yapılmaz. Borçlanan kişi borcunu şartlara uygun ödeme kaydı ile yapar ve yapmalıdır.

Ödeyememe durumu istisnadır. Borçlandıktan sonra hastalık, kaza veya işsiz kalma gibi elde olmayan nedenlerle olabilir. Yoksa peşinen “Ödemem olur biter” diye borçlanılamaz. Bu hususu hiçkimse aklından çıkarmamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder