Tamer Heper Borcunuz yok
HABERİ PAYLAŞ

Borcunuz yok

Haberin Devamı

Abim 2.5 yıl önce vefat etti. Bankalara kredi kartı borcu vardı. Biz de 5 mirasçı olarak mirası ret kararı alarak icralara borcun kaldırılması dilekçelerini verdik. Borçların çoğu kalktı fakat bir bankada borç gözüküyor ve bir varlık yönetimi şirketi devamlı arayıp Whatsapp kanalıyla kararın resmini çekip göndermemizi istiyor. Borç kararla kalkmıyor mu? ‘Anlaşabiliriz’ diyorlar. Bizden bu borcu almaya hakları var mı? ● T.Ü.

Okuyucumun anlattıkları çok yönlü tahlili gerektiriyor. Birincisi ve de en önemlisi şu: Okuyucum ‘ret kararı aldık’ diyor. Ret kararı almak derken kendi aralarında alınmış bir kararı mı kastediyor yoksa mahkemeden mirasın reddini tescil ettirdiklerini mi kastediyor açık değil.

Mahkemeye başvurup ret talebini tescil ettirdiler ise bu doğru iş. Kendi aralarında “Biz kabul etmiyoruz, reddediyoruz” diye bir karara vardılarsa bu yanlış. Böyle bir durumda borçlar devam ediyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bu tereddüdü neden yaşadım. Yine soruları içinde diyorlar ki “İcralara borçlarının kaldırılması dilekçesini verdik”. Şayet yasal yolla ret kararı aldılarsa redde dair mahkeme kararının dosyalara sunulması yeterlidir.

Ancak miras kalan mallardan tasarruf edilecek şekilde bir hukuki işlem reddi geçersiz kılar. Dolayısı ile bu hususa dikkat etmek gerekir. Olayın bir başka cephesi, varlık yönetimi şirketlerinin tacizi.

Bunların bazıları vatandaşı taciz ederek para tahsilatına yönelmiş. Bu uygulamalar yanlıştır ve suçtur. Bunların önlenmesi şarttır. Varlık yönetimi şirketleri hukuki kuruluşlardır ve hukuk kuralları içinde faaliyet göstermek zorundadır.

★ ★ ★ ★ ★

Şayet okuyucum murisin borcunu ödemiş olsaydı ret kararının bir önemi kalmayacaktı. Nitekim ‘gelin anlaşalım’ anlamına teklif getiriyorlar ki ret tescilinden sonra artık anlaşma diye bir husus kalmamıştır.

Dolayısıyla bu kuruluşa ret kararının bir örneğinin gönderilmesi yeterlidir ve taciz devam ederse savcılığa suç duyurusunda bulunulmasında yarar vardır.

Netice, ret kararı mahkemede tescil ettirildiyse artık vefat edenin borcunu ödeme yükümlülüğü yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder