Tamer Heper Bozulan apartman asansörünün parası nasıl karşılanır?
HABERİ PAYLAŞ

Bozulan apartman asansörünün parası nasıl karşılanır?

Yeni taşındığım evde asansörün parçalarının değişmesi gerekiyor. Bazı kat malikleri, binada aydan aya toplanan para ile bu tadilatın yapılmasını istiyor. Kat maliklerinin bazıları ise bunun için ayrı bir ücret toplanması gerektiğini söylüyor. Bu konuda hangisi doğru? l S.A.

***

Okuyucumun anlattığı konu, her binada ortaya çıkabilecek bir olaydır. Bu tür giderler, bağımsız bölüm maliklerinin katılması gereken masraflardır. Soru ise giderin her ay toplanan aidattan mı yoksa ayrıca toplanacak parayla mı karşılanacağı yönünde.

Haberin Devamı

Bu konuda bakılacak yer, o yılın işletme projesidir. Bakılacak nokta ise şudur: Malum işletme projesi; gelecek bir yıl içinde gerçekleşecek tahmini giderlerin aylara bölünerek, kat maliklerinden toplanması için yapılan bir projedir. Bu listede göz önüne alınmış giderler, kat maliklerinden aylar içinde toplanır ve tahmin edilen giderler için harcanır.

***

Okuyucumun olayında şayet işletme projesinde asansörün onarımı göz önüne alınmış ve bunun için toplanacak para işletme projesine katılmışsa, evet bu asansör onarımı aylık olarak toplanan aidatlardan karşılanacak. Ancak tüm giderler işletme projesinde yer almayabilir. Zira yıl içinde binada ne gibi onarım ihtiyacının çıkacağı bilinmez. Örneğin yılın ortasında su tesisatında veya elektrik tesisatında arızalar çıkabilir.

Nitekim anlatılan olayda asansörde arıza çıkmış. Bu durumda işletme projesinde öngörülen ve toplanan para buna yetmez. O halde acil onarımlar için ilave para toplanır. Okuyucumun anlattığı olayda da işletme projesinde öngörülmeyen bir arıza olduğu için ilave para toplanacaktır. Zira aylık aidatın öngörülmeyen bu arızaya harcanması halinde; binaya ait örneğin kapıcı aylığı, yakıt alımı, ortak alanlara ait elektrik ve su parası ödenemez hale gelir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder