Tamer Heper Bu tarif yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Bu tarif yanlış

27 dönümden 18 metrekarelik hissesi bulunan bir daire aldım. Belediye beyannamesinde, dairenin kapı numarasına kadar benim olduğu beyan edildi. Aynı arsadan hissesi olup daire sahibi olmayan bir şahıs, beni arayıp dairenin yarısının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Daireyi aldığım kişi ile bu konuda mahkemelik olmuşlar. Evi aldığım kişinin avukatına ulaşıp durumu öğrendim. Aynı şahıs, bizden önceki sahibine de aynı şekilde iddiada bulunmuş. Hatta kapının kilidini kırıp, evi işgal etmiş. Avukat, kaymakamlık kararı ile bu kişiyi polis zoru ile evden çıkartmış. Bu durumda resmi olarak daire bizim sayılıyor değil mi? M.A.

Haberin Devamı

Okuyucuma bu kadar bilgi ile ‘evet ev sizin oluyor’ demem mümkün değil. Hatta tam tersi anlatılan karşısında, ‘bu yer sizin için ihtilaf kaynağı olabilir’ gibi birşeyler söylemem lazım. Çünki,

Okuyucum evini tarif ederken ‘27 dönümden 18 metrekarelik hissesi bulunan’ diye bir tarif yapmış. Böyle bir gayrimenkul tarifi yok. Bir arsaya bina yapıldıysa, hisseler değil bağımsız bölüm numaraları kullanılır. Örneğin 10 No’lu bağımsız bölüm gibi. Ya da bir arsaya bina yapıldıysa ve bu binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmıyorsa, bu halde de ‘gayrimenkulün 3/8’i gibi hisse oranı belirtilir ki bu halde 3 paya sahip kişi, geri kalan 7 pay ile ortaktır. Ancak arsanın veya binanın belli bir yerinin maliki değildir, her ortak her yere birlikte sahiptir. 27 dönüm büyük bir arazidir ve bunun 18 metrekaresine sahip olmak, bir daireye sahip olma birimi değildir.

Sonra mülkiyet konusu belediyeye verilen beyanname ile belirlenmez, tapu kayıtları ile belirlenir.

Sonra bir gayrimenkulde hisseye sahip olanlar, ‘şu köşe benim, yan taraf senin’ diye araziyi bölemezler. Herkes her yere maliktir. Ancak bu durum, birinin diğerine şiddet uygulamasına gerekçe olamaz. Dolayısıyla sonuç olarak, okuyucumun elindeki yasal belgelerle bir meslektaşıma başvurmasında yarar görürüm ve evine giren kişi hakkında anlattığı başka eylemlerde var. Bunlar suçtur. Yine bir meslektaşımın yardımı ile Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunmasını öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder