Tamer Heper Bu yerin tapusu olmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Bu yerin tapusu olmayacak

Bir firmadan devremülk almak üzere anlaştık. Geçen yıl bize her yılın ağustos ayının başında bir haftalık tatil imkanı tanıyan bir yer sattı. Aradan bir yılı aşkın zaman geçti, tapularımızı alamadık. Oysa yazılarınızı takip ediyoruz; ‘devremülk tapulu gayrimenkuldür’ diyorsunuz. Biz tapumuzu almak için nasıl bir girişimde bulunmalıyız? Bunun için dava açsak çok uzun sürer mi? Y.R.

****

Okuyucumun köşemi izlediği anlaşılıyor ama bu işe girişirken yazılarımdaki detayı kaçırdığı kanaatindeyim zira yazılarımdan bu konudaki herhangi biri elinde ise şuna dikkat etsin: Tatil yapmak için satışa çıkarılan iki durum var. Biri devre tatil, diğeri devremülk. Devre tatil bir nevi otel rezervasyonu gibidir. Yani devre tatil satan şirket, devre tatil alıcısına senenin belli günlerinde bir hafta tatil yapma imkanı tanır ama tatil yapılacak mekan şirkete ait bir otel veya moteldir veya tatil köyüdür. Bu dönem geldiğinde daha önce satın almak için ödediğiniz ücret karşılığı o mekanda bir hafta tatil yaparsınız ama bu yer sizin değildir. Tatil süreniz de bir haftadır.

Haberin Devamı

****

Devremülke gelince, devremülkte tesis içinde satın aldığınız mekan sizindir. Bu yerin tapusunu alırsınız yani tapulu malınızdır. Vefatınızdan sonra mirasçılarınıza kalır. Tatil süreniz de onbeş günden az olamaz. Bir haftalık devremülk yoktur. Ancak okuyucumun başına gelen olay pek çok kimsenin başına gelmiştir. Vatandaşa ‘devremülk satıyoruz’ diye devre tatil satarlar. Çoğu tatil yöresinde sokakta davetiye dağıtıldığına tanık olmuşsunuzdur: ‘........günü davetlimizsiniz, tanıtım kokteylimize gelin, ikramlarımızdan yararlanın’ şeklinde davetiye dağıtırlar. O gün belirtilen yere gittiğinizde masalara dizilmiş leblebi-çekirdek ikram ederler ve size devremülk adı altında devre tatil satarlar. Problem burada başlar çünkü peşinat olarak cebinizdeki nakitleri alırlar. Bakiyesi için de hemen orada senet imzalattırırlar. Bu satış sözleşmesini dikkatle inceleyen biri bu satışın devremülk olmadığını görür. Ancak bu satışta tapu alma diye bir şey yoktur, çünkü tapu devremülk için söz konusudur. Devre tatil için değil.

Haberin Devamı

****

Uzun uzun anlatmamın nedeni şu: Bu yaz günlerinde kalabalıktan uzakta tatil yapayım düşüncesi ile ‘devremülk alacağım’ diye devre tatil almak yani kandırılmak var. Neticede okuyucumun anlattığından satın aldığı tatilin, devre tatil olduğunu anlamış olmaktan üzüntü duyuyorum ve tapu talebi için yapabileceği bir şey olmadığını söylemek istiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder