Tamer Heper Bugün satış mümkün değil
HABERİ PAYLAŞ

Bugün satış mümkün değil

Babamızdan ve annemizden bize iki tarla ve bir dönüm içinde baba evi miras kaldı. Hepsi de hisseli olduğu için ben hakkıma düşeni alamıyorum. Sadece tapuda hissedar olarak görünüyoruz. 7 kardeşiz. Ben hakkımı bunlara devretmek istiyorum almıyorlar, satalım diyorum satmıyorlar. Ben hakkımı nasıl alırım? N.Y. 

Okuyucumun bahsettiği gayrimenkuller 7 kardeş arasında elbirliği mülkiyeti durumunda. Yani tapuda adlarına kayıtlı olmasına karşın hisse itibarıyla durumları belli değil. Her ne kadar veraset ilamında mirasçı olarak miras payları belirlenmiş ise de bu elbirliği mülkiyetinde tapuda belirlenmemiştir. Bunun için tapuda paylı mülkiyete geçmek gerekir. Yani bu hali ile okuyucum zaten hissesini herhangi bir kimseye satamaz, elbirliği mülkiyetinde durum böyledir. Ancak tapu müdürlüğüne başvurup elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete geçirmeleri durumunda hisse satışı mümkün olur. Bu durumda da payını ortaklardan birine satabilir. Bir başka problemle karşılaşmaz veya payını üçüncü bir kişiye satabilir. Bu halde diğer hissedarlar satışın iptali ile payın kendi adlarına tescilini talep ederek dava açabilir. 

Haberin Devamı

Bir başka yol, okuyucum hissesini satmayı düşündüğü gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi talepli dava açar. Mahkeme gayrimenkullerin müstakil parsellere ayrılıp ayrılmayacağını inceler. Herkese bir parsel düşecek şekilde parsellere ayrılması imkanını görürse yeni parseller oluşturur. Her bir ortağa bir parsel düşecek şekilde müstakil mülkiyet tesis eder ve okuyucum kendi parselinden dilediği gibi tasarruf eder. Yok parsellere ayrılamıyor ise satışı yoluna gidilir, gayrimenkul açık arttırma ile satılır herkes hissesine düşen parayı alır, ortaklık biter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder