Tamer Heper Çakarlı araçlar denetlenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Çakarlı araçlar denetlenmeli

İstanbul’un trafiğinden söz etmeden geçemeyeceğim. Artık buna trafik demek yanlış olur, bu bir keşmekeş. Bu keşmekeş içinde sorumsuzca araç kullananlar pek çok, sorumsuzca park edenler bir o kadar çok. Ana caddelerde iki sıra park edilmiş olup, bunların arasından yol bulup geçmek mümkün değil iken bunlara karşı neden mücadele edilmediğini de sormadan geçemeyeceğim. Bir de bunlara son zamanlarda çakarlı araçlar katıldı. Adeta her üç-beş araçtan biri çakarlı. Çakarlı olup da kurallara uygun seyretseler problem olmayacak. Tam aksine hiçbir kurala uymamak onlar için bir hak. Emniyet şeridi onlar için, şerit ihlali onlar için, hız sınırına uymamak onlar için.

Haberin Devamı

***

Peki kimdir bunlar? Bizim yasamıza göre cankurtaran, itfaiye, sanık ve suçluları takip eden genel güvenlik hizmeti sırasında zabıta ve trafik araçları, kar ve buz çalışması yapan sorumlu kuruluşa ait araçlar ile devlet üst protokol mensubu kişilerin hizmetin devamı süresince araçları. Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğüne sahiptirler ve çakarlar bu şartlarda kullanılır. Bu hak halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile kullanılır.

Şimdi soruyorum: Günün her saatinde araçların ve hatta yayaların arasında gelişigüzel dolaşan bu çakarlı araçlar yukarıdaki bir tek kurala uymakta mıdır? Sivil olduğundan cankurtaran değildir, itfaiye de değildir, karayolu bakım ve mücadele aracı da değildir. Peki korunması gereken üst düzey protokol müdür bunlar? Ki içinde protokol mensubu varken çakar kullanabilir. Oysa direksiyonda tek başına oturmuş vatandaş çakarı açmış trafiği alt üst etmektedir.

***

Acaba şehir hayatımızda günün her saatinde sayısını bilmediğimiz ve bilemeyeceğimiz kadar korunmayı gerektiren kişi görev nedeni ile aramızda mı gezmektedir? Üst seviyede protokol mensuplarının araç plakası resmi plakadır ama bizim çakarlılar sivil plakalıdır. Hayır yine de ‘hak sahibidir’ deniliyor ise bunlar nasıl denetlenecektir?

Zira hem vatandaşın hayatını tehlikeye atmaktadırlar hem de işine gücüne gidecek sade vatandaşın ulaşımını engellemekte ve zarar doğurmaktadırlar. Buna karşı bir önlem şart olmuştur. Zira denetimsizlik devam ederse her araçta bir çakara rastlamak şaşırtıcı olmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder