Tamer Heper Çocuk evlenmeden önce doğduysa!
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk evlenmeden önce doğduysa!

Geçen günkü yazınızda evlilik dışı doğan çocuğun babalığına ya tanıma yolu ile veya mahkeme kararı ile hükmedileceğini yazmıştınız. Peki çocuk evlilik dışı doğduysa ve anne ile baba da sonradan evlendiyse bu durumda yine dava yoluna mı gitmek gerekiyor? Bu durumda çocuğun babalığını ispat nasıl olacak? S.L.

***

Yazılarımın okuyucularımın yaşamını yakından ilgilendirdiğini, bunlardan okuyucularımın yararlandığını görmek beni memnun ediyor. Toplumumuz hukuki durumlara yabancı. Doğrusu bunu da yadırgamıyorum. Hiç kimse ‘tatildeyim, hadi oturup kanun okuyayım’ demez.

Haberin Devamı

Ancak bir hukuki durum karşısına çıktığında konu ile ilgili bir-iki yazı veya yasa maddesi okur ama bu da problemini çözmez. Zira sosyal olaylar karmaşıktır. Yaşanan olay birkaç yasa maddesini, farklı farklı kanunları ilgilendirebilir. Bunun için yazılarımın pek çoğunda bir meslektaşımın yardımının alınmasının gerektiğinden söz ederim. İşte örneği okuyucumun sorusudur ve bunu sormakta çok haklıdır.

***

Evlilik dışı çocuğun durumundan söz ederken, eşlerin evlenmesiyle ortaya çıkan durumdan söz etmemiştim. Bu hususta yasamızda bir madde var. Şöyle diyor: “Evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi halinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur.” Görüldüğü gibi bu durumda bir başka hukuki işleme gerek kalmayacaktır.

Bir de ben bir bilgi ekleyeyim. Boşanmadan sonra doğan çocuğun durumu ne olabilir? Şöyle olur; evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası, kocadır. Görüldüğü gibi aile ilişkileri ve de özellikle çocuğun durumu, yasalarımızda çeşitli ihtimallere göre değerlendirilerek çözüm yolu getirilmiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder