Tamer Heper Daha erken
HABERİ PAYLAŞ

Daha erken

Haberin Devamı

İşyerimi 2007 yılında kiraya vermiştim. Sözleşmemiz beş yıllıktı. Derken bu sene kendisini çıkatmak istedim. Danıştığım biri ancak 10 senenin sonunda çıkarabileceğimi 10 senenin sonunu beklemem gerektiğini söyledi. Bu doğru mu? Nedir şu on sene meselesi? Ben bir senelik sözleşme yapamazmışım? ● A.A.

Size hayırlı bir haber vermek isterim ama... İsterseniz yazımın sonunu bekleyin. Kira sözleşmeleri tarafların iradesine bağlı olarak istenilen süre için yapılabilir. Sonra sözleşmenin feshi gerektiğinde kiracı sözleşmede yazılı dönem sonunda kira sözleşmesini feshedebilir ama kiralayan dönemin sonunda, hadi sözleşme bitti kiralananı terk et diyemez. Kiracının tahliyesi için kanunda yazılı tahliye nedenlerinden birinin bulunması lazım. Örneğin kira bedelinin ihtara rağmen 30 gün içinde ödenmemesi, iki haklı ihtar keşide olunması, yakınlardan birinin ihtiyacı bulunması vs. gibi.

Bu tahliye nedenlerine şimdilerde yeni bir madde eklendi. 10 yıllık uzatma sonunda hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmenin kiralayan tarafından fesholunması. Ancak 2007 yılında beş yıllığına kira sözleşmesi yapılmışsa 2017 yılında 10 yıl dolması nedeni ile kiralayan tahliyeyi talep edemeyecek. Ne için biliyor musunuz? Çünkü 10 yıl uzatma süresinde dolmalı. Yani sizin sözleşmeniz beş yıllık ya, işte beş yıl dolduktan sonra uzatmalar başlayacak ya işte bu uzatmalar 10 yılını doldurmalı yani 10 yıl uzatma beş yıl da sözleşme süresi eder 15 yıl. Siz hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeyi son buldurmanız için 15 yılın sonunu bekleyeceksiniz. Bu arada, şayet kira bedellerinde ödeme aksıyor ise kiracıya iki haklı ihtar gönderilmişse veya sorunuz içinde varmış gibi duran ihtiyaç söz konusu ise ancak bunlar nedeni ile tahliye davası açabilirsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder