Tamer Heper Daha zaman erken
HABERİ PAYLAŞ

Daha zaman erken

1984’te çıkan imar affı ile babam tapu tahsis belgesi almıştı. Şimdi buna dayanarak yeniden af talebinde bulunmadan tapu alabilir mi? Yoksa affa yeniden müracaat edecek mi? ● C.E.

1984 affıyla ilgili bazı uyumsuzluklar oldu. Bazı belediyeler bu afla ilgili olarak vatandaşa verilen tapu tahsis belgesine dayanarak işlem yaptı ve tapularının verilmesini sağladı.

Ancak mahkemelere ve dolayısı ile Yargıtay'a yansıyan olaylarda Yargıtay, tapu tahsis belgesinin bir tapu niteliğinde olmadığını kabul edip buna dayanarak tapu verilmesi taleplerini reddetti.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Dolayısıyla uygulama istenilen sonucu vermedi, çelişkili bir durum ortaya çıktı. Okuyucumun babasının bugüne kadar tapusunu almamış olması onun da tapu tahsis belgesinin bir ayni hak yani bir mutlak hak tanımadığı gerekçesine dayandırıldığı anlaşılıyor.

Böyle bir durumda okuyucumun babasının bu imkandan yararlanması için yeni yasaya göre başvurması gerektiği sonucu çıkıyor.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak mevzuat henüz çok yeni. Üstelik başvurular için çok kısa bir süre yok. Erken başvurular için de bir öncelik veya bir üstünlük tanınmadığına göre biraz mevzuatın yerleşmesini beklemekte yarar var. Öyle anlaşılıyor ki gelişmelerle birlikte bu konuyu daha çok işleyeceğiz, çok inceleyeceğiz. Bir müddet daha bekleyip olayın detayının ortaya çıkmasını görmekte yarar görüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder