Tamer Heper Dairede iki alan birleştirilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Dairede iki alan birleştirilebilir

Binamızda kat mülkiyeti tesis edilmiş durumda. Ben mutfak ile salonumu birleştirmek istiyorum. Ancak planlı alanlar imar yönetmeliğine göre bunun için tadilat projesi gerekiyor. Tadilat projesinin tasdiki için de tüm kat maliklerinin izni lazım ama bazıları izin vermeyeceğini söylüyor. Bu izin için ne yapabilirim? L.K.

***

Okuyucum kendi dairesi içinde basit bir değişikliğe gitmek istiyor. Sorusunda planlı alanlar imar yönetmeliğinden söz etmiş. Bu yönetmelik binaların inşasında, kullanımında uygulanacak esasları belirleyen bir yönetmelik. Metni tamamen teknik olmakla birlikte okuyucumun problemi nedeni ile bir baktım ve şu noktaları not ettim.

Haberin Devamı

Basit tamir ve tadil: Yapılarda esaslı tadilat kapsamında olmayan, taşıyıcı sistemi, bağımsız bölümün dış cephesini, ıslak hacimlerin yerini ve sayısını değiştirmeyen; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı onarımı ve kiremit aktarılması gibi her türlü tamir ve tadil işlemlerini kapsar.

Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı gibi elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.

***

Esaslı tadilat: Yapılarda taşıyıcı unsuru etkileyen veya yapı inşaat alanını, emsale konu alanını, taban alanını, bağımsız bölüm sayısını, ortak alanların veya bağımsız bölümlerin alanını, kullanım amacını, ruhsat eki projelerini değiştiren işlemleri kapsar ve ruhsata tabidir.

Bu hususlar dışında bağımsız bölüm içinde iki alanın birleştirilmesi için bir duvarın kaldırılmasında tadilat projesi gerekeceğine dair bir metne rastlamadım. Hatta Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesinde bir cümle var. Diyor ki; “Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantı yerlerinde bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.”

Haberin Devamı

***

Görüldüğü gibi iki bağımsız bölüm, ortak duvar (taşıyıcı unsur olmamak kaydı ile) kaldırılabilirken, kendi bağımsız bölümünüz içindeki taşıyıcı olmayan bir duvarı kaldırabilir, iki alanı birleştirebilirsiniz. Bunun için kat maliklerinden izin gerekmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder