Tamer Heper Denetçi kat maliki olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Denetçi kat maliki olmalı

Binamızın kat malikleri kurulu yapıldı. toplantıda yeni yönetici ve denetçi seçildi. ancak denetçi binamızda bağımsız bölüm maliki değil, bin bağımsız bölüm malikinin eşi. Hukuken bu mümkün mü? B. K.

Kat mülkiyetine tabi yapılarda yönetici bağımsız bölüm maliki olmayabilir. Şayet yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceğine dair bir hüküm yok ise yönetici dışardan biri olabilir. Ancak denetçi veya denetim kurulu sadece bağımsız bölüm malikleri arasından seçilir. Sizin olayınızda bağımsız bölüm malikinin eşi denetçi olarak seçilmiş. Bağımsız bölüm malikinin eşi dışardan biri demektir.

Haberin Devamı

Dolayısı ile denetçi olamaz. Bu maddenin iptali talebi ile dava açmak mümkündür. Bu noktada bir hususa değinmekte yarar görüyorum. Dikkat ettiyseniz yanıtımın başında ‘kat mülkiyetine tabi yapılarda’ dedim. Bunun nedeni şu: Okuyucularım binalarında kat irtifakı veya kat mülkiyeti bulunduğunu yazmamış oluyorlar. Ancak soru kat mülkiyetini ilgilendiriyor. Binalar kendiliğinden kat mülkiyetine tabi olmaz. Maliklerin bunu talep etmesi ve tapuya kat irtifakı veya kat mülkiyeti olarak tescil edilmiş olmaları gerekir. Tescil yapılmamışsa kat mülkiyeti mevzuatını uygulama imkanı yoktur. Dolayısı ile yönetici veya denetçi sıfatları da yoktur. Bu durumda benim verdiğim yanıtın da bir yararı yoktur.

Çünkü ben kat mülkiyeti mevzuatı içinde yanıt veriyorum. Kat mülkiyeti kurulu olmayan binalarda farklı uygulama ve farklı sonuçlar söz konusudur. Oysa toplumumuzda, tüm binaların aynı yasaya tabi olduğu, aynı sistem içinde yönetildiği izlenimi var.

Evet kat mülkiyeti mevzuatı uygulanması gereken binalar yaygındır ama kat mülkiyeti kurulması mecburi değil, isteğe bağlıdır. Bir aile çoluk çocuk birlikte oturacağı bir bina inşa eder de her katında bir çocuk oturacak ise binayı yapan baba, kat mülkiyeti kurmayabilir. Bu nedenle verdiğim yanıtın başında ‘kat mülkiyeti’ kurulu olma şartını getiriyorum ve buna göre yanıt veriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder