Tamer Heper Detay önemli
HABERİ PAYLAŞ

Detay önemli

4 yaşında yüzde 90 engelli, otizmli bir oğlum var. Elimizde ‘özel koşul gereksinimi var (ökgv)’ diye rapor bulunuyor. Oğlumun üzerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden yararlanıp, araç almak istiyoruz. Araç oğlumun adına olacak. İleride benim veya eşimin borcundan dolayı herhangi bir durumda bu araca haciz konulabilir mi? l D.Ç.

***

Okuyucuma yanıt vermeden önce bir açıklama yapayım. Bir kişinin çok özel ihtiyacı için kullanılacak eşya haczedilemez. Ancak sakat ve hastalar için kullanılacak malzemelerin haczedilemeyeceğine dair, yasamızın ‘haczi caiz olmayan mallar’ maddesinde açık bir hüküm yok.

Haberin Devamı

Buna İcra İflas Kanunu’nun 82/3 maddesinin açıklaması çerçevesinde bakılabilir. Burada ‘aile bireyleri için lüzumlu olan eşyanın haczedilemeyeceği cümlesi’ ile karar verilmelidir. Yüzde 90 özürlü birinin hareketi için gerekli malzeme de çok lüzumlu eşyadır.

Sonra, bu alınacak aracın çocuk adına kayıtlı olacağı ifade edilmiş. Zaten bir eşya haczedilecekse o eşya, borçlunun malı olmalıdır. Örneğin; kocanın borcu için karısının eşyası haczedilmez veya babanın borcu için çocuk malları haczedilmez. Bu halde alınacak araç çocuğun eşyası olacağından, babasının veya annenin borcu için zaten haczedilemeyecek.

***

Ancak benim aklıma gelen bir soruyu da okuyucuma sorma ihtiyacı duyuyorum. Özürlü olan 4 yaşında bir çocuk, alınacak araç ise bir otomobil. Bu araç özürlülere mahsus, yani bir özürlünün kullanması için mi? Bu aracı 4 yaşında bir çocuğun kullanacağını iddia mı edeceksiniz yoksa özürlü bir hastanın nakli için gereken donanıma sahip bir araç mı? Detayı bende yok. Bu hususu iyi düşünün, aracın ne olduğu bence tam belirlenmiş değil. Böyle bir alım yaparken, bir meslektaşımın yardımını alırsanız isabetli olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder