Tamer Heper Devirler şekle tabi değil
HABERİ PAYLAŞ

Devirler şekle tabi değil

Bir anonim şirketin %90 hissesine sahip birinin bize borcu var. Borcunu ödememek için “şayet hisseme haciz koyma girişiminde bulunulursa hissemi eski tarihle birine devrederim” diyor. Bu durumda birşey alamazmışız. Bu borçludan alacağımızı tahsil edemeyecekmiyiz? M.G.

Ben uzun zamandır bir hususun varlığını tespit ettim, zaman zaman da yazıyorum. Artık borçlular alacaklılardan daha profesyonel. Borcu ödememenin yollarını biliyorlar, ona göre borçlanıyorlar. Zira sizin borçlunuzun söylediği bir bakıma doğru. Zira gerek hamiline yazılı pay senetleri gerek nama yazılı pay senetlerinin devrinde yasal bir şekil yok. Eski yasada nama yazılı hisse senetlerinin şirkete karşı hüküm ifade edebilmesi için pay defterine kayıt şartı aranıyordu.

Haberin Devamı

Sonra çıkan Türk Ticaret Kanununda bu husus değiştirildi. Kayıt şartı kaldırıldı. Vakıa,önceki yasada, şirkete karşı hüküm ifade etmesi için kaydı vardı ama bu dahi bir yerlere kayıt zorunluluğunu getiriyor, devir tarihlerinin tespitine imkan tanıyordu. Bugün o şart da kaldırıldı. Peki şirketler mutlaka hisse senedi çıkarır mı? Hayır çıkarmaz, bazıları hisse senedi çıkarmadan ilmühaber çıkarır, çoğunluğu ise hiç birşey çıkarmaz.

Bu bir eksikliktir. Ama sizin borçlunuzun, şirketin %90 payına sahip olduğunu söylediğinize göre pay senedi çıkarmak da ilmühaber çıkarmak da onun elinde. Yani bunlara fiilen el koyma imkanını bertaraf etmiş durumdadır. Yıl sonu dağıtılacak kâra haciz koyun desem, acaba kâr dağıtıyor mu? Veya şunu desem: Bir şirketin %90 payına sahip birinin hiç şahsi malvarlığı yok mu? Hele siz bir icra takibi başlatın sonra malvarlığı sorgulaması yaptırıp gayrımenkul malvarlığı vs.yi tespit ettirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder