Tamer Heper Devremülkte de aidat var
HABERİ PAYLAŞ

Devremülkte de aidat var

Devre mülk sahibiyim. Devre mülkümüz için ödenmesi gereken aidat söz konusu ancak ben bu sene devre mülkümü kullanmayacağım. Bu halde aidat ödemek istemiyorum. Geçen günkü yazınızda belirttiğiniz gibi ben de bu mevsimde ödemeyeceğimi bildirirsem bundan muaf olur muyum? U.S.

Geçen günlerden birinde devre tatil konusunu yazarken aidat ödememe durumundan söz etmiştim. Ancak dikkat edilirse belli süre önceden haber verilerek aidattan muaf olma durumu devre tatiller için söz konusuydu. Oysa okuyucumun sorusu devre mülk için. Sık sık dikkat çektiğim gibi devre tatil ile devre mülk farklı iki sistem. Devre tatil adeta bir otelde rezervasyon yaptırır gibi bir şey. Senenin belli döneminde kullanmak üzere belli süreler için yapılmış bir sözleşme yani mülkiyet hakkı söz konusu değil. Sadece kullanma hakkı tanıyan bir sistem. Oysa devre mülk, kat mülkiyeti tesisi mümkün gayrimenkullerde tapulu mülkiyet hakkı. Dolayısıyla Kat Mülkiyeti Yasası geçerli. Yani yönetim kurulu var, denetim kurulu var, tapulu malikler var.

Haberin Devamı

Nihai kullanım süresi diye bir süre yok. Tapulu mülk olduğu için miras olarak kalıyor. Dolayısıyla işletme projesi ile belirlenmiş aidatlar da ödenmek zorunda. Yani okuyucumun sorduğu gibi, “Ben bu yıl gelip kalmayacağım, aidat ödeme mecburiyetim yok” denilemez. Aidat ödenir. Sonrasında ister kalınır ister kalınmaz. Hatta belki kalma döneminde kiraya verilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinde sistem Kat Mülkiyeti Mevzuatı çerçevesinde işler. Bu nedenle de kararlaştırılan aidatın ödenmesi gerekmektedir. Devre tatil sistemi ile mukayese edilmemelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder