Tamer Heper Dikkatle inceleyin
HABERİ PAYLAŞ

Dikkatle inceleyin

Bir daire satın aldım. Bina inşa edilirken bahçede projeye aykırılık olmuş. Ancak buna rağmen binaya iskan izni alınmış. Şu anda kat mülkiyeti var. Diğerleri bunu problem yapmıyor ama ben yapıyorum. Bu yerin projeye uygun hale getirilmesi için dava açabilir miyim? Bu ayıbın giderilmesi halinde diğer daire sahiplerine arsa payları oranında mı talepte bulunacağım? ● D.D

Okuyucum bu yeri binanın inşasından sonra satın almış. Buna dikkat çekmemin nedeni şu: “Projeye aykırılık varken iskan izni alınmış” diyor. Projeye aykırı bir yapıda iskan izni alınmaz. Bu iddia karşısında iki ihtimalden söz edebilirim. Birincisi, projeye uygun inşaat yapılır. iskan izni alınır, sonra değişiklik yapılıp projeye aykırı davranılır. İkinci ihtimal, projenin mahalline tatbikinde aykırılık bulunmadığı izlenir. Bu iki ihtimali gözardı etmemek lazım. Projeye aykırılık varsa bunun için eski hale getirme talebi ile dava açılabilir. Bu dava da projeye aykırı davranan kişi aleyhine açılır ve mahkeme kararı ile projeye uygun hale getirilmesine karar verilir. Dolayısı ile eski hale getirme masrafını davayı kaybeden ve projeye aykırı iş yapan kişi karşılar. Bu durumda da okuyucumun diğer bağımsız bölüm maliklerine başvurması gerekmez.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum 2014’te inşaat devam ederken kat irtifakı kurulduğundan söz etmiş. Demekki kat mülkiyeti bu tarihten sonra ve hatta alım-satım da bu tarihten sonra. Müteahhitlerin inşaatın bitiminden sonra beş yıl ayıplardan sorumluluğu vardır. Dolayısı ile halen müteahhidin sorumluluğu devam ediyor. Bu durumda da doğrudan doğruya müteahhide başvurmakla mesele çözümlenebilir. Ancak özellikle dikkatinizi çekerim ki, tasdikli projeyi bir bilenle birlikte yeniden inceleyin, şayet projeye uygun bir durum var ise yaptığınız dava masrafı boşa gider.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder