Tamer Heper Durum elbette aleyhinize
HABERİ PAYLAŞ

Durum elbette aleyhinize

Bir işyerinde işçi olarak çalışıyorum. Elime geçen ücretin yarısı bankaya yatıyor, diğer yarısı elden bize ödeniyor. Emekli olduğumda bunlardan hangisi hesaba katılır? Ş.Ş.

Doğrusunu isterseniz olay açık. Sizin bankaya ödenen ücretiniz sigortaya da bankaya ödendiği kadar gösteriliyor. Dolayısı ile düşük ücrete düşük prim ödeniyor. Yani sigorta priminden işveren menfaat sağlıyor. Bu biricisi. Geleyim ikincisine. Sizin emeklilikte alacağınız emekli maaşı ödenen primle veya aldığınız ücretlerle orantılı olacak. Yani bu durumda emekli olduğunuzda az emekli maaşı alacaksınız. Elbette bu da sizin aleyhinize. Bitmedi. İşten ayrıldığınızda alacağınız kıdem tazminatı da bankaya yatan ücret üzerinden hesaplanacak ki bu da normalin çok altında olacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Eee daha ne olsun, bu anlattıklarımın tamamı sizin aleyhinize. Ancak emekli olduğunuzda veya haklı nedenlerle iş akdini feshettiğinizde alacağınız kıdem tazminatını dava konusu yapabilirsiniz. Diğer yarıyı elden aldığınızı dolayısı ile kıdem tazminatının bunun üzerinden hesaplanmasını isteyip tanıkla veya sair delillerle bunu ispatlayabilirseniz kıdem tazminatını hakkettiğiniz kadar alabilirsiniz ama durumu şimdiden halletmek varken elbette ihtilaflı hale gelmeyi kimse tercih etmez. Bu durumu işverenle görüşün, işin doğrusunu yapmasını isteyin. Gerekirse SGK’ya ve çalışma müdürlüğüne başvurun diyeceğim ama başvurmanız durumunda işverenle olan ilişkiniz bozulabilir, bu tavsiyeyi yerine getirmeden iyi düşünün.

Yanlışla başlamış

Bir yakınım daire alacaktı, ancak bazı borçları varmış. Borçlularına karşı tedbir olsun diye evi eşinin üzerine yapmış fakat sonradan eşinden boşanmış. Şimdi evini istiyor, boşanan eş de vermiyor. Buna bir çare yok mu? Ç.A.

Tabiri caizse buna kazdığı kuyuya düşmek denilir. Borcun varsa önce borcunu öde. Borcun varken kendine daire almak pek savunulacak bir durum değil. Neyse burada daha fazla üzerimize vazife olmayan nasihatlerde bulunmayalım işimize bakalım. Bu yakınınız eşine tapuda işlem yaparak daireyi vermiş. Büyük ihtimalle de satış göstermiş. Yani eski eş bu yeri satın almış. Şimdi devletin resmi kayıtlarındaki durumun aksini yine aynı güçte bir resmi belge ile belgelemek durumunda. Yoksa boş bir iddia ile bu dava ispatlanamaz ve kolay kolay kazanılamaz. Yani mahkemeye çıkıp üç tane şahidim var, “Ben borçlularımdan mal kaçırmak için daireyi eski eşime yaptım” mı diyecek? Bence iş zor, bunu baştan düşünecekti. Yanlışla başlayan işi düzeltmek zordur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder