Tamer Heper Duruşma yasağı
HABERİ PAYLAŞ

Duruşma yasağı

Bir okuyucum taraf olduğu bir davada duruşma salonuna alınmadığını yazmış ve bunun doğru olup olmadığını sormuştu. Okuyucumun sorusuna yanıt verirken, özetle şunları söylemiştim: Duruşmalara taraflar katılır. Evet tarafları temsilen avukatlar duruşmaya girer ama asıl olan taraftır. Size yapılan uygulamada bir yanlışlık var.

***

Bu yanıtı verdikten sonra ben de bir duruşmamda buna tanık oldum. Efendim pandemi nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde avukatı olan taraflar duruşmaya alınmıyor, sadece vekilleri alınıyor. Demek ki uygulama yerel değil genel. Ama bu konuda yazan okuyucularıma toplu olarak yanıt vereyim: Bu uygulama yanlıştır. Evet bir salgın vardır bunun için makul ve mantıklı tedbir alınmalıdır ama mahkemeye (duruşmaya) asillerin alınmaması, salgına karşı bir tedbir olmadığı gibi vatandaşın hakkının engellenmesidir.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi avukat vekildir, taraf ise asıldır. Taraf olayın içindeki kişidir ve duruşmada ortaya çıkacak değişik bir iddia veya belgeye karşı vekiline gerekli bilgiyi verecek, dinlenmekte olan bir tanık varsa beyana karşı görüşünü avukatı ile paylaşacaktır. Yani asilin duruşmaya alınmaması iddia ve savunmanın engellenmesidir ve salgına karşı bir önlem değil, hakların engellenmesidir.

Kişi maskesini taktıktan ve uygun mesafede durduktan sonra duruşmaya kabul edilmelidir. Şayet mahkemeler salgın konusunda bir risk teşkil ediyorsa daha önce yapıldığı gibi bir süre ara verilebilir, duruşmalar bir müddet ertelenebilir. Hayat her şeyden önemli ve kutsaldır. Bu yolla da hasta adli personelin düzelmesi için bir imkan, sağlıklı adli personelin korunması için de bir ortam hazırlanmış olur.

Vatandaşın savunmasının engellenmesi ile sağlıklı tedbir alındığı iddia olunamaz. Bir de şimdi 65 yaş üstü kişilerin dışarı çıkmasının sınırlandırılması karşısında bu yaştakilerin belli saatlerdeki duruşmalarına gitmeleri dahi engellendi ki bunu da kabul etmek mümkün değildir. Önlem alınacaksa herkes için birlikte alınıp sağlıkçıların ifade ettiği gibi bir müddet herkes için ‘evde kalma’ planı uygulanmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder