Tamer Heper Ecrimisil nasıl istenir?
HABERİ PAYLAŞ

Ecrimisil nasıl istenir?

Mirasçısı olduğum gayrimenkul için mirasçılardan birinin oturduğu daireye kira talebinde nasıl bulunabilirim? (Daireden istifade edemiyorum hiçbir şekilde.) Vefat tarihi itibariyle talep yapmak istiyorum. Kaymakamlık’tan tahliye veya kira talebinde bulunabilir miyim? Her iki durum için şartlar nelerdir? H.E. 

Bir gayrimenkulü haklı bir neden olmadan işgal eden kimseden en az o yere ait kira bedeline eşdeğer bir tazminat istenilebilir. Buna ecrimisil diyoruz yani haksız işgal tazminatı. Ancak ortak bir malı kullanan hissedarlardan da bir kullanım bedeli talep olunabilir. Dolayısı ile okuyucumun durumunda olan biri, kendilerine miras kalan bu gayrimenkulü işgal eden hissedardan ecrimisil talebinde bulunabilecektir. Ancak bunun bazı şartları var. Birincisi, ecrimisil talep etmek için öncelikle bu yeri kullanan ortağa bir ihtarda bulunmak gerekiyor. Buna intifadan men diyoruz. Yani kendisine bu yeri tahliye etmesi, aksi halde tazminat talep olunacağı ihtarı yapılır. Karşı taraf bu uyarıya uymazsa o zaman ecrimisil talepli dava açılır. Ecrimisil geçmiş beş yıllık istenir. Okuyucum vefat tarihi itibariyle istenilip istenilemeyeceğini sormuş. Aslında beş yılı geçen süreler için de ecrimisil talep edilebilir. Ancak karşı tarafın bu konuda itirazı olursa geçmiş beş yıllık ecrimisil hesap edilir. Herhangi bir nedenle süreye itiraz olmazsa talep edilen süre için dava devam eder. Biz avukatlar genellikle bu itirazın olacağı düşüncesi ile hareket etmek istiyoruz. 

Haberin Devamı

Peki kaymakamlığa başvurup tahliye talep edilebilir mi? Okuyucum 3091 sayılı kanun hükümlerinden istifade konusunu soruyor. Bu kanun hiçbir hukuki nedeni olmadan bir gayrimenkulü işgal edenler için uygulanan bir mevzuattır. Kaymakamlık, yaptırdığı incelemede gayrimenkulü işgal eden birinin haklı neden olmadan bu yerde bulunduğunu tespit ederse tahliyesine karar verir ve karar zabıta tarafından yerine getirilir. Ancak dikkat edilirse haklı neden olmadan işgal edenlerden söz ettim. Oysa bir mirasçı bu yerde maliktir. Evet tamamına sahip değildir ama hissesi bulunduğu için malik sıfatı ile işgal ediyordur ki bu durumda hukuki bir neden olmadan işgal ettiği iddia olunmaz, dolayısı ile 3091 sayılı yasa bu yere uygulanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder