Tamer Heper Ecrimisilde kaç lira istenir?
HABERİ PAYLAŞ

Ecrimisilde kaç lira istenir?

Ecrimisil için ihtarname çekerken ecrimisil tazminatını, ilgili yerdeki kira tutarlarına göre mi belirleyeceğim? Farklı bir hesaplama var mı? Bütçem yeterli olmadığı için avukat olmadan davayı kendim açabilir miyim? H.E.

Ecrimisil, bir malı haksız olarak elinde tutan kimsenin, malikine ödeyeceği tazminat olarak ifade edilmektedir. Bu en çok bir gayrimenkulün işgali nedeni ile karşımıza çıkmaktadır. Bir gayrimenkulü, malik olmayan biri işgal ediyor olabilir veya hissesi bulunduğu için işgal ediyor olabilir. Bu durumda bu yerden yararlanamayan malik, işgal edenden, işgal ettiği süre için tazminat isteyebilir. Bu tazminat yaygın tarife göre mahrum kalınan kira bedeli kadardır. Ancak bazı hallerde işgal nedeni ile mahrum kalınan kira bedelinin dışında doğmuş başkaca zararlar var ise bunlar da talep edilebilir. Bu talepte bulunmak için iki durumu ayırmak gerekir. Yukarıda işaret ettiğim gibi o gayrimenkulü malik olmayan biri işgal ediyor olabilir. Bu halde doğudan dava açarak ecrimisil talep edilir veya o yeri hissedarlardan biri işgal ediyordur. Bu halde istifade edemeyen diğer ortağın önce bir uyarıda bulunarak yararlanmaya son vermesi (intifadan men) talebinde bulunması, ondan sonra ecrimisil talebinde bulunması gerekir.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi okuyucumun bahsettiği yer hissedarlardan biri tarafından işgal ediliyor ise önce intifadan men amaçlı bir uyarıda bulunulması gerekecektir. Bu uyarının şekil şartı yoktur ama bizler ispat kolaylığı bakımından noterden gönderilecek bir ihtarnameyi tavsiye ediyoruz. İhtara uyulmaması durumunda da ecrimisil talepli dava açılacaktır. Şayet okuyucumun gayrimenkulü ortaklar dışında biri tarafından işgal ediliyor ise ihtara gerek yoktur. Böyle bir davayı takip için avukat tutma mecburiyeti diye bir mecburiyet yoktur. Herkes kendi davasını açar ve takip eder ancak şekli hatalar veya hesap hatalarına meydan vermemek için ve davanın sağlıklı takibi gerektiği için bir meslektaşın takibinin daha sağlıklı olacağı tavsiyesinde bulunmaktayız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder