Tamer Heper Emlak Vergisi'nden muaf mıyım?
HABERİ PAYLAŞ

Emlak Vergisi'nden muaf mıyım?

Oturduğum bina üç katlı görünüyor. Oysa iki katı içten irtibatlı benim oturduğum katlar. Üçüncü kat proje dışı yapılmış ilave kat ve boş. Binanın toplam kullanım alanı 160 metrekare. Ben ise emekli biriyim, bir başka yerden gelirim yok. Bu binaya Emlak Vergisi ödeyecek miyim? R.K.

*****

Önce Emlak Vergisi’nden muaf olma şartlarına bakalım. Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci maddesine göre açıklama şöyle: “Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni için Emlak Vergisi ödenmez.”

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun sözünü ettiği bina kat mülkiyetine tabi üç bağımsız bölümlü bir bina değil. Tek bina ve 200 metrekareyi geçmiyor. Şayet kat mülkiyetine tabi olsaydı o halde üç meskeni bulunuyor olacaktı. Okuyucum da kendisinin emekli biri olduğunu söylemiş. Yani bundan anlaşılan da emekli maaşından başka geliri yok. Bu halde okuyucum Emlak Vergisi’nden muafiyet şartlarını taşıyor. Kanunda dikkat çekmek istediğim bir cümle var, ‘200 metrekareyi geçmeyen tek mesken’ deniliyor. Yani bu tek bina mesken ise muafiyetten yararlanır, şayet işyeri ise bu muafiyet uygulanmaz. Muafiyet, tarifi yapılan kişiler için ve 200 metrekareden büyük olmayan meskenler için. Bu şartlar okuyucum için uygun şartlardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder