Tamer Heper Emsal teşkil etmez
HABERİ PAYLAŞ

Emsal teşkil etmez

Haberin Devamı

Bir okuyucum balkonunu daireye katmakla ilgili bir soru sormuş. Sorusunda özel konular da var. Ancak sorusunun sonuna not eklemiş, diyor ki “Özellikle yanıtı gazetede ‘vermemizi’ rica ediyorum. Tereddütte kaldım bu hatalı kelime ‘vermenizi’ mi yoksa ‘vermemenizi’ mi? İçinden çıkamadığım için soruyu üstü kapalı cevapladım.

Açıklamalarımla umarım aydınlanır. dolayısı ile bu kelimeyi çözemeyişimden dolayı da olayı biraz geniş alacağım. Öncelikle hemen genel kuralı söyleyeyim. Balkonlar daireye katılamaz. Bu kesin kural. Bazı daire sahipleri balkonlarının önünü kapatıp kapalı bir alan yaratıyor, bu dahi mümkün değil. Hele hele bazıları bunun ardından ara duvarı yıkıp balkonun bağlı olduğu mekanları genişletiyor, örneğin balkonu salona veya mutfağa katıyor ki bu hiç mümkün değil.
[[HAFTAYA]]

Ancak bu satırları defalarca yazmama rağmen bazı okuyucularım bana şunu söylüyor. “İyi ama etrafına bak herkes yapıyor. Herkes yapıyor da bize gelince mi yasak?” Ben bunun da yanıtını veriyorum ama bir kez daha tekrar edeyim. Böyle bir uygulama yapanları kamu takip etmiyor, ancak birlikte yaşadığı komşuları buna itiraz eder de mahkemeye verir aleyhine dava açarsa mahkeme kararı ile bunların eski hale getirilmesine karar veriliyor. Komşular dava açmazsa orası öylece kalıyor. Peki komşular niye dava açar veya niye dava açmaz. Dava açınlar yasalara sığındığı için dava açıyor ve kazanıyor.

Herkes hakkına razı olmalı


Özellikle dikkat edin kapatılan balkonlara, biri beyaz plastik, biri kahverengi plastik, bir diğeri siyan alüminyum, bir başkası ahşap. Böyle bir çirkinlik olur mu? Böyle bir çirkinlik yaşamak istemeyen dava açıyor. Peki açmayanlar niye açmaz. Çünkü kendisi de aynı işi yapmıştır. Dava açarsa ona da dava açacaklardır. Bundan çekindiği için dava açmaz.

Ancak benim savunduğum şudur: Herkes hakkına razı olmalıdır. Bu binayı görüp beğendin ve bu hali ile aldınsa böylece kullanacaksın. Daha büyük salon istiyorsan daha büyük salonlu daire alsaydın, daha büyük mutfak istiyorsan daha büyük mutfaklı daire alsaydın. Zaten yasa da binanın tasdikli projesine aykırı davranmayı yasaklamıştır.

Ancak yasadaki eksiklik, bunun kamu tarafından izlenmesini öngörmeyip şikayete tabi tutmasıdır. Yani yasa vatandaşı komşusu ile karşı karşıya getirmiştir. İşte “Herkes balkonunu kapatıyor, biz kapatınca mı kabahat?” dedirten olay budur. Bir dava açıldığında, komşumunki de kapalı, ona niye karışmıyorsunuz savunması dinlenmez. Şikayet olunanın yaptığı eski hale getirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder