Tamer Heper Eş mirasçıdır
HABERİ PAYLAŞ

Eş mirasçıdır

Birbuçuk yıl önce ikinci evliliğimi yaptım. Eşimin evlenmeden önce edinmiş olduğu malvarlığı var. Eşimin önce ölümü halinde bu mallarda mirasçı olarak hissem var mıdır? ● F.A.

Çok yakından görüyorum ki miras ve evlilik ilişkisi konusunda eşlerin kafaları kırışık. Bu karışıklığın nedeni ne bizim toplumumuza bir türlü uymayan, uymayacağını bile bile yasalarımıza koyulan şu ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’. Edinilmiş mallara katılma rejimi ile eşlerin mallarının birbiri ile ortak olduğu kavramı kafalara yerleştirildi. Oysa yıllardır açıkladığım gibi böyle bir ortaklık yok, sistem çok farklı. İşte bu sistem bu defa yasal mirasçılık ile karıştırılmaya başlanıldı. Okuyucumun sorusu da bunun sonucu.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Hemen okuyucumun sorusu olan yasal mirasçılıktan söz edeyim ve akılları fazla karıştırmadan yanıtını vereyim.

Eşlerden birinin önce vefatı halinde, sağ kalan eş mirasçıdır. Burada ölen eşin mallarına önce sahip olması sonra sahip olması diye bir ayrım yoktur. Şayet müşterek çocuk varsa eş, ölen eşin malvarlığının yani terekenin dörtte birine sahip olur. Müşterek çocuk yok da ölenin ana-babası veya kardeşi varsa sağ kalan eş terekenin yarısına sahip olur. Ölenin eşten başka mirasçısı yok ise eş mirasın tamamına sahip olur. Durum bu.

Ölen eşin evlenmeden önceki malları veya evlenmeden sonra edindiği mallar konusunda ayrım, edinilmiş mallar rejimi devreye girdiğinde önem arzeder ki evlenme tarihinden önce edinilmiş mallar edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaz. Bu iş başka miras payı başkadır, akıllar karışmasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder