Tamer Heper Eski sözleşme geçerli
HABERİ PAYLAŞ

Eski sözleşme geçerli

Kirada oturduğum evin satıldığı, bundan böyle kiraların yeni malike ödenmesi gerektiği bana bildirildi. Ben de yeni malik adına ödemeye başladım ancak yeni malikle yapılmış bir kira sözleşmemiz yok. Bu durumda zarara uğrar mıyım? Sonrasında yeni malik eski malike verdiğim tahliye taahhüdünü kullanacağını söyleyip tahliyemi istedi. Oysa yeni malike vermiş olduğum tahliye taahhüdü de yok. Eski malike verdiğim tahliye taahhüdünü kullanma hakkına sahip mi? M.Y. 

Her ne kadar okuyucumun iki adet problemi varmış gibi görünüyorsa da aslında problemi tek. Yeni malik bir yolunu bulup kendisini evden çıkartmak ve yüksek rakamla bu yeri başkasına kiralamak istiyor. Bu nedenle de denemelere başlamış. Birincisi, yeni malik bu yeri satın aldığında hak ve mükellefiyetleriyle birlikte satın alır. Yani kira sözleşmesi, eski kira sözleşmesidir, geçerli olan eski malikle yapılan sözleşmedir. Yeni malikle yeni sözleşme yapma mecburiyeti yoktur. Eski sözleşme hükümleri geçerlidir. Ancak kira ödeme yerleri değişeceği için, yeni malikin bildirdiği hesaba yeni malik adına kiralar ödenecektir. Bunda bir yanlış yok, bir zarar da doğurmaz.

Haberin Devamı

Tahliye taahhüdüne gelince; yukarıda dediğim gibi tüm hak ve mükellefiyeti ile birlikte satın alındığı için, eski malike verilen tahliye taahhüdü, yeni malik için de geçerlidir. Ancak tahliye taahhüdünün şekil şartları vardır. Bunlardan biri eksik ise o tahliye taahhüdü geçersizdir. Bunu şunun için hatırlattım: Yeni malik okuyucumu tahliye etmek istiyor ise tahliye taahhüdünü süresi içinde icra takibine konu yapar, kullanacağını söyleyip tahliyeyi sağlamayı niye düşünsün? Kullanmadığına göre düşünülmesi gereken bir husus vardır gibime geliyor. Son günlerde bu tahliye taahhütleri adeta kira sözleşmesinin tamamlayıcı parçası haline geldi, bir kira sözleşmesi yanında bir de tahliye taahhüdü. Tahliye taahhüdü imzalanmazsa, kira sözleşmesi de yok. Doğrusu kabul edilebilir, makul bir durum değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder