Tamer Heper Evlatlıktan ret olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Evlatlıktan ret olmaz

Eşim 2 kız 1 erkek 3 kardeşler. Kayınbiraderimin bankalara 700 bin TL civarında kredi ve kredi kartı borcu var ve maaşı hacizli.

Kayınvalidemin ise 7 dairesi var. Kayınvalidem kendi ölümü halinde mallarına herhangi bir haciz işlemi olmaması için oğlunu evlatlıktan reddetmek istiyor. Bu mümkün mü? ● İ.D.

Halk arasında kullanılan bir sözdür, ana-babadan biri evladına çok kızdığında “Seni evlatlıktan reddederim” der. Ancak bizim hukuk sistemimizde ‘evlatlıktan ret’ diye bir hukuki işlem yoktur.

Evlat, her zaman evlattır. Bir ana-baba evladını hiçbir zaman evlatlıktan reddedemez, yani evladı olmaktan çıkaramaz. Dolayısı ile okuyucumun anlattığı olayda da borçlu evlat, evlatlıktan reddedilemez.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Ancak hukukumuzda ‘mirasçılıktan çıkarma’ diye bir müessese var. O müessese şöyle: “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.

1. Mirasçı miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse. 2. Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.”

★ ★ ★ ★ ★

Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda, çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir. Mirasçılıktan çıkarma ölüme bağlı bir tasarrufla yapılır. Mesela vasiyetname ile yapılır.

Vasiyetname ölüme bağlı bir tasarruftur. Ancak görüldüğü gibi bu, evlatlıktan çıkarma anlamına gelmez. Mirastan mahrum bırakmak başka, halk arasında kabul edilen evlatlık bağını koparmak başka bir şeydir. Evlatlık bağını koparmak diye bir şey yoktur ama mirasçılıktan çıkarma bile sınırlıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder