Tamer Heper Farkın nedeni açıklanmalı
HABERİ PAYLAŞ

Farkın nedeni açıklanmalı

5 kişiye miras olarak kalan ve hepsinin hissesi eşit olan bir gayrimenkul için 2015’te ortaklığın giderilmesi davası açılmış, yapılan bilirkişi incelemesinde değerinin 250 bin TL olduğu belirtilmişti. Ortaklar sonrasında anlaştı, paylı mülkiyete geçti. Bakılan dava da açılmamış sayılarak işlemden kaldırıldı.

Bu defa 2016’da el atmanın önlenmesi ve ecrimisil talepli dava açıldı. Bu davada ilk davanın delilleri geçerli sayılıp delil olarak kabul edilir mi? Bu davada gayrimenkulün değeri 650 bin TL olarak belirlendi ama istinaf ilk davanın değerinin baz alınmasını söyledi. Bunlar doğru mu?  R.A.

Haberin Devamı

***

Ortak mülkiyette işte böyle ihtilaflar zinciri olabiliyor. Üstelik de bir gayrimenkul üzerindeki ihtilaf yıllarca sürmekte, akla hayale gelmedik anlaşmazlık nedeni ortaya çıkmaktadır. Okuyucumun anlattığı olayda beş ortaklı bir gayrimenkulde zaten ilk akla gelen ihtilaflar da bunlardır.

Ancak elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüşmüş olması iyi bir aşamadır. Ama bunda da bir ihtilaf noktası ortaya çıkmış, şimdi el atmanın önlenmesi ve ecrimisil taleple bir dava söz konusu. El atmanın önlenmesi mahallen yapılacak keşifle belirlenecek bir husus, bu kadar uzaktan bir görüş bildirmek mümkün değil. Ecrimisil değerlendirmesi de buna bağlı.

***

Ancak bu davada açılmamış sayılan davanın delillerinin geçerli sayılması her zaman doğru kabul edilmez. Zira bir örnek okuyucumun dosyasında. İlk dosyada gayrimenkulün değeri 250 bin TL olarak, ikinci davada 650 bin TL olarak belirlenmiş. Tespitlerde arada bir yıllık fark var. Bir yıl içinde gayrimenkulün çevresindeki değişiklikler bir rol oynamış olabilir ama bu kadarı da tereddüt yaratmaya neden olur.

Doğrusu bir önceki dosyadaki değeri kabul etmek değildir. İki rakam arasındaki uçurum, bu iki rakamın değerlendirilmesi ve bunlarda kabul edilen özelliklerin göz önüne alınarak yeniden bilirkişi marifeti ile inceleme yapılıp değerlendirilmesini gerektirmektedir. Herhangi bir nedenle zaman zaman değerlendirmelerde hatalar olabilir.

Dolayısıyla illa ki ‘birinci dosyadaki değerlendirme doğrudur’ diyemeyiz. Bunların bağdaştırılması gerekir ve bunun için yeniden değerlendirme yapılmalıdır. Fahiş artışın gerçekçi nedenleri varsa bunlar açıklanmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder