Tamer Heper Gayrimenkul satışı için notere gidilmez
HABERİ PAYLAŞ

Gayrimenkul satışı için notere gidilmez

Gayrimenkul satışı için noterde yapılmış sözleşmenin gerekliliğinden sürekli bahsediyorsunuz. Şunu öğrenmek istiyorum; taraflardan birisi tacir veya üretici, diğerinin de kullanmak maksadıyla konut alan bir kişi olması durumunda, aralarında yaptıkları basit yazılı bir sözleşme geçerli olur mu? l H.A.

***

Okuyucumun mektubunu okuyunca tüylerim diken diken oldu, endişeye kapıldım. Benim yazdıklarım böyle yanlış mı anlaşılıyor? Okuyucularıma ısrarla hatırlatayım; gayrimenkul satışı için notere gidilmez. Gayrimenkul satışı sadece ve sadece tapu dairesinde yapılır. Noterde gayrimenkul satışı yapılmaz, sadece gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılır.

Haberin Devamı

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi bir satış değildir, ileride satış yapılacağının vaadidir. Acaba satış vaadi sözü, satış işlemi olarak mı algılanıyor? Bu hususu ısrarla yeniden hatırlatayım; satış vaadinde, satışın vaadedildiği tarihe kadar gayrimenkul, eski malikinindir. Satın alacak olanın mülkiyetine geçmez. Ancak satışın vaadolunduğu tarihte yine tapu dairesinde işlem yapılmak kaydıyla yeni malikin mülkü olur.

***

Şimdi okuyucumun sorusuna geleyim. Okuyucum tarafların tacir olması durumunda satış işleminin kendi aralarında imzalayacakları yazılı sözleşmeyle olup olamayacağını soruyor. Taraflar ne sıfatta olursa olsun, gayrimenkul satışları mutlaka tapu dairesinde yapılır.

Kendi aralarında imzalanmış sözleşme ile bir gayrimenkulün mülkiyeti alıcıya geçmez. Böyle bir sözleşme gayrimenkul satışı konusunda geçersizdir. Kullanma amacı da sonucu değiştirmez. Özellikle bu konuda alıcı konumunda olanları uyarmak isterim; böyle basit yazılı bir sözleşme yapıp para öderlerse, ödedikleri paraya yazık olur. Zira o malın maliki olamazlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder