Tamer Heper Hisseli tarlada pay satılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Hisseli tarlada pay satılabilir mi?

Miras kalan tarlamızın dörtte üç hissesine sahibim. Kalan bir hissedar, almaya da satmaya da yanaşmıyor. Hisselerimi başkasına satabilir miyim? Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? E.B.

*****

Son günlerde bu ve benzeri sorulara çok muhatap oluyorum. Acaba neden? Bu tür problemler mi arttı, yoksa yazılarımda bu aralar benzer konulara yer verdiğim için eskiden beri problemi olanlar şimdi mi sormak istediler bilemiyorum. Konu hakkında genel olarak söyleyeceğim husus şu: Bir gayrimenkulde ortakların payları belliyse yani ortaklık şekli paylı mülkiyet (müşterek mülkiyet) ise hissedarlardan herhangi birinin hissesini, bulduğu bir kimseye satmasında hukuki engel yoktur.

Haberin Devamı

Ancak satın alan kişi hissedarlardan biri değil de dışarıdan biri ise satış sonrası satın alanın hissedarlara noterden göndereceği bir yazı ile hemen bilgi vermesi gerekir. Bu bilgide ortağı bulundukları gayrimenkuldeki hisseyi aldığını, artık kendisinin ortak olduğunu belirtir. Bu bildirim üzerine önceki hissedarlar üç ay içinde öncelikli alım haklarını kullanma talebiyle dava açabilir. Bildirimden sonra üç ay geçerse öncelikli alım hakkını kaybederler. Dolayısıyla satış yapmakta bir engel yoktur ama satış sonrası böyle bir problem yaşanabilir. Dikkat çektiğim husus, hisse satışının paylı mülkiyete tabi bir gayrimenkul içindir. Elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) durumunda ortaklardan herhangi biri hissesini satamaz. Bu nedenle de satış diye bir problem yaşanmaz.

*****

Peki okuyucum şikayetçi olduğu durumdan nasıl kurtulacak? İki yol var: Ortaklık durumunu paylı mülkiyet olarak kabul ettiğimizde ya kendi hissesini birilerine satacak ama diğer ortağın öncelikli alım hakkı konusunu akıldan çıkarmayacak veya ortaklığın giderilmesi davası açarak tarlanın ortaklar arasında bölüşülmesini, bölüşülme mümkün olmaz ise satılarak satış bedelinin ortaklar arasında paylaşılmasını talep edecek. Belki de fiyat hesaplarına uyarsa satışta ihaleye katılıp 1/4 hisseyi kendisi satın alacak. Ortaklık elbirliği mülkiyetinde ise kendi hissesinin satışı yapılamamakla birlikte, ortaklığın giderilmesi davasını açması mümkün olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder