Tamer Heper Hukukla ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Hukukla ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor

Buna izin verilmez

Alzheimer hastası olan anneme mahkeme kararı ile vasi tayin edildim. Şimdi mirastan feragat sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Bunun için ben vasi sıfatı ile annem adına mirastan feragat sözleşmesi imzalayabilir miyim? * M.K.

Vasilerin tüm işlemleri mahkeme incelemesine tabidir. Ayrıca yapılacak herhangi bir işlem için de mahkemeden izin alınması gerekmektedir. Sizin bahsettiğiniz işlem neredeyse şahsa sıkı surette bağlı bir işlemdir. Dolayısı ile herhangi bir harcamada dahi hakimden izin alınırken böyle önemli bir kararda tek başınıza işlem yapamazsınız. Dolayısı ile bağlı bulunduğunuz mahkemeden bu konuda izin talep edeceksiniz.

Haberin Devamı

Doğrusu bu konuda bir izin çıkabileceğini söylemem zor. Ancak böyle bir işlemde vesayet altında olanın menfaatinin bulunduğu ispatlanırsa bir ihtimal böyle bir karar almanız mümkün olur. Zira verilecek her kararda vesayet altındakinin menfaati göz önünde bulundurulur. Hatta bazı taleplerde vesayet altındaki kişinin menfaati olup olmadığı birtakım hesaplamaları gerektiriyor ise bunun için bilirkişi incelemesi yaptırılır.

Şimdi sizin bu işleminizde annenizin nasıl bir yararı olduğunu düşünmeliyiz?

Anlattığınız olayı açıkça yazamıyorum, çok özel bir durum olduğu için kimliğiniz deklare olur. Oysa ben yanıtlarımda açık isim yazmıyorum ama çok özel durumları da net olarak açıklamıyorum. İşte sizinki de öyle çok özel bir durum ancak benim fikrimi kısaca yazmam gerekirse anlattığınız olayda annenizin doğrudan bir menfaatini görmedim. Bu nedenle de mahkemeden böyle bir izin alabileceğinizi sanmıyorum. Bu durumda da mirastan feragat sözleşmesi yapamayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder