Tamer Heper İcra takibi yapılacak
HABERİ PAYLAŞ

İcra takibi yapılacak

Kiracım geçen sene tahliye taahhüdü vermişti. Tahliyenin yapılacağı tarih 2023’ün 1 Aralık’ı. 1 Aralık yaklaşıyor ancak aklımda bazı sorular var. Mesela 1 Aralık’ta çıkmaz ise dava açmak zorunda mıyım? Tahliye taahhüdünü vereli bir yılı geçiyor, bu taahhüt halen geçerli midir, zamanaşımı var mı? Tahliyeyi sağlarsam başkasına kiralama yasağına girer miyim? U.B.

Tahliye taahhütlerinin uygulanması için elbette tahliyenin taahhüt edildiği tarih beklenir. Yani okuyucum 1 Aralık 2023 tarihini bekleyecek. Bir ihtimal kiracı bu tarihte çıkacak, şayet çıkmaz ise tahliye taahhüdünün kolaylaştırıcı bir rolü var, buna başvuracak. O da dava açmak değil icra takibi yapmak. Okuyucum icra takibine başvuracak ve icra müdürlüğü çıkması için kiracısına 15 gün süre verecek. Kiracı bu süre içinde çıkmazsa tahliyeye karar verilecek.

Haberin Devamı

Tahliye taahhüdünün geçen yıl verilmiş olmasının bir önemi yok, mühim olan kira sözleşmesi ile aynı tarihli olmasın, hatta biraz daha ileri gideyim, kiralananın kiracıya fiilen tesliminden sonraki bir tarihi taşısın yeter. Bu noktada bir problem yoksa verildikten sonra geçen sürenin önemi yok. Ancak süre için dikkat edilecek ikinci husus, icra takibine başvuru zamanı. Tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay içinde takibe konu yapılmayan tahliye taahhüdü artık geçersizdir. Bu nedenle okuyucum 1 Aralık tarihinden itibaren bir ay içinde tahliye taahhüdü ile icrai işlem yapmak zorunda. Şayet bir aylık süreyi herhangi bir nedenle geçirirse bu tahliye taahhüdünün hükmü kalmayacak. Süre yönünden dikkat edeceği nokta bu.

Şayet kiracı sözünü tutar kendiliğinden çıkarsa veya okuyucum tahliye taahhüdü nedeni ile takip yapar da bu nedenle kiracı tahliye olunursa okuyucumun belli bir süre kiralama yasağı söz konusu olmayacak. O husus sadece ihtiyaç nedeni ile tahliyelerde söz konusu olur, tahliye taahhüdü nedeni ile tahliyelerde söz konusu değildir. Kiracının tahliyesinden sonra okuyucum her zaman yeni bir kira sözleşmesi yapabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder