Tamer Heper İki dava da ayrı ayrı görülür
HABERİ PAYLAŞ

İki dava da ayrı ayrı görülür

Kiracım 10 yılı aşkın evimde oturuyor. 2022’de tahliye davası açtım, önümüzdeki duruşma Ocak 2024’te. Yani işimiz daha uzun. Ancak bu arada ben kiranın da arttırılmasını istemeyi düşünüyorum. Yani bir tahliye davası varken kira tespit davası açabilir miyim? kO.Z.D.

*****

Şimdi okuyucumun bir tahliye davası sürüyor. Mahkemesi 2024 Ocak ayında ama bu tarihte bitecek anlamına gelmiyor. Şayet ertelenecek ise muhtemelen mahkemelerin dosya hacmine göre 2024’ün son aylarına talik olacak. Deyin ki bu tarihte bitti, istinaf süreci başlayabilir. Bu da nereden bakarsak bakalım bir buçuk sene. Yani bir kira tespit davası fuzuli bir uğraş değil, düşünülmesi gerekli bir husus. Bir tahliye davası yürümekte iken bir de kira tespit davası açmanın hukuki bir mahzuru yok. İkisi ayrı ayrı yürür. Şayet kira tespit davası görülüyor iken tahliyeye dair dava bitse bile diğeri yürür ve kiracının çıkış tarihine kadar da hüküm ifade eder.

Haberin Devamı

Ancak hatırlatmak isterim ki kira artışları için 2 Temmuz 2024 tarihine kadar artış oranı yüzde 25. Bu, beş yılı geçen kiralar için uygulanmaz, bana göre ise uygulanır. Neticeten, beş yılı geçen kiralar için yüzde 25’in üzerinde zam yapılabileceği hususu netleşir ve mevzuata yerleşirse davanızın sonunda tespit edilen kirayı tahliye tarihine kadar talep edersiniz. Yok benim kabul ettiğim husus gerçekleşirse yüzde 25 zam almakla tahliyeye kadar bu farkı alırsınız.

*****

Bu arada köşemin 44 yaşına girişi nedeniyle kutlama mesajı gönderen okuyucularıma teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder