Tamer Heper İki süre söz konusu
HABERİ PAYLAŞ

İki süre söz konusu

Haberin Devamı

Murisimiz vasiyetname yapmış ama mahfuz hissemize tecavüz edilmiş. Bizler bu konuda henüz bir dava açmadık. Acaba bu davanın belli bir süresi var mı? Y.O.

Yazdıklarım sadece soruyu soran okuyucumu değil diğer okuyucularımı da aydınlatma amacı güttüğü için yanıtımı biraz geniş tutmak istiyorum. Birincisi, muris demek miras bırakan demektir. Miras bırakan kimse vasiyetname yapabilir ve şekil şartlarına uygun ise vasiyetname geçerlidir. Bazı mirasçıların, miras payı içinde dokunulamaz hisseleri vardır ki buna mahfuz hisse yani saklı pay diyoruz.

[[HAFTAYA]]

İşte okuyucum saklı pay sahibi bir mirasçı ve vasiyetname ile saklı payı, birilerine vasiyet edilmiş. O da hakkı olan saklı payını almak için ne kadar zaman içinde dava açması gerektiğini merak etmiş. Saklı payın kendisine verilmesi için açılan dava, tenkis davasıdır. Böyle bir dava tenkis talebi ile açılır ve vasiyetname ile ölenin malvarlığına sahip olan kimseden, mahfuz hisse geri alınır. Bu dava için iki süreden söz etmem gerekir. Birinci süre, saklı paya sahip mirasçının saklı payına tecavüzün varlığını öğrendikten sonraki bir yıldır. Yani okuyucum, mahfuz hissesine tecavüz edildiğini bir yıl içinde öğrendi ise tenkis talebi ile dava açabilecek. İkinci süre ise şöyle: Yukarıda bir yıllık sürenin öğrenmeden itibaren başlayacağını söyledim, peki öğrenme tarihi nereye kadar uzayabilir? Mesela okuyucum, mahfuz hissesine tecavüz olunduğunu murisin ölümünden 20 yıl sonra öğrendi ise hâlâ dava açma hakkı var mı? Hayır yok, bu süre 10 yılla sınırlıdır. Dava açmak için murisin ölümünden sonraki 10 yıl içinde mahfuz hisseye tecavüz olunduğu öğrenilmeli ve öğrenmeden itibaren bir yıl içinde de dava açılmalıdır. Dolayısı ile olayda bir yıl ve 10 yıl gibi iki süre söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder