Tamer Heper İki yol var
HABERİ PAYLAŞ

İki yol var

Eşimin anne babası vefat edince üç kardeşe gayrimenkuller miras kaldı. Kardeşler bizimle paylaşmak istemediler. Buradakileri gayrimenkuller için eşim mahkemeye müracaat etti. İzale-i şuyu yoluyla çok ucuza satıldı, diğer ikisi kardeş Almanya’da ihtiyaçları yok. Halen yurtta köyde 7 bin m2 arsa var, rızai taksim yapılmadı. Eşim kendi payını satamıyor, onlar da paylaşmaya yanaşmıyor. Bunun bir çözümü olmalı. Herkes herkesin keyfini beklemek zorunda değil. Ne yapabiliriz? E.D.

* * * * *

Okuyucumun eşinin sahip olduğu gayrimenkuller, kardeşlere miras kalmış. Miras olarak kalan tüm mallar, mirasçılara elbirliği mülkiyeti şeklinde kaldığı için, hissedar olan mirasçılardan herhangi biri hissesini satma imkanına sahip değildir. Bu nedenle okuyucumun eşi özellikle köydeki arsa hissesini satamıyor. Okuyucum da bir çözüm arıyor. Birinci yol diğer gayrimenkuller için uygulanmış, ortaklığın giderilmesi yolu ile dava açılmış, dava sonucu bu yerler satılmış, ortaklar satış bedelinden paylarını almışlar. Ancak satış bedelinin düşük kaldığı şikayeti de var. Evet ihaleye çıkarılan bir gayrimenkul rayicin altında bir fiyata gidebilir. Bu durumda mali gücü olan ortak, ihale ile bu yerin yabancıya gitmesini önlemek için kendisi ihaleye katılır ve hatta teminat yatırmadan ihaleye iştirak eder ve kendi hisse miktarındaki bedel indirilerek gayrimenkulü satın alır. Bu durum, hissedarlar için bir avantajdır. Ancak okuyucumun eşi için bir çözüm daha var.

Haberin Devamı

* * * * *

Şu anki elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirmek. Bunun için bir dava açılıp elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilebilir. Paylı mülkiyette, mirasçılar miras hisseleri oranında ortak olurlar ve böylece ortaklardan biri hissesini satabilme imkanına sahip olur. Bu satış diğer ortaklara yapılabileceği gibi dışarıdan üçüncü kişilere de yapılabilir. Bu satışta diğer hissedarların satışın iptali ile payın kendi adlarına tescilini talep hakkı vardır ama bu talep için de belli süreler vardır ki bu süreler geçtikten sonra da satış kesinleşir. Bu da okuyucumun eşi için bir çözümdür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder