Tamer Heper İncelenmesi gereken bir olay
HABERİ PAYLAŞ

İncelenmesi gereken bir olay

10 yıl önce anneme ait tarlayı kardeşim bir başkasına satış yaptırmış, daha sonra kendi üzerine almış. Diğer kardeşleri o tarladan hak talep edebilir mi? Sağlık ocağından rapor almış. 2 şahit ile satış yapmış. A.Ö.

*****

Okuyucum çoğunlukla muvazalı olarak aile büyüklerinin mallarına el koymak isteyenlerin tatbik ettiği bir yolu anlatıyor. Muvazaa ne demek önce bunu söyleyeyim. Muvazaa, hileli yollara başvurarak yasal prosedür gibi gösterilen iş ve işlemlerdir. Okuyucumun anlattığı olayda kardeş, annesine ait bir tarlayı alacak, doğrudan doğruya kendi adına alsa para vermeden bağış şeklinde alacak ama bu halde diğer mirasçılar saklı payını isteyecek. Bağış şeklinde alsa da satış gösterse bu halde diğer mirasçılar miras payını isteyecek.

Haberin Devamı

O halde hiç ihtilaf kaynağı olmayacak bir üçüncü kişiye satış yapalım, sonra sanki yabancı birinden mal alıyormuş gibi tarlayı alalım. Kardeşler ihtilaf çıkarmasın. Peki annenin tarlasını dışarıdan üçüncü birine satış gösterirsek, dışarıdan alım yapan biri iyi niyetli üçüncü kişidir. Evlat bu kavramdan yararlanmak istemektedir.

*****

Şimdi okuyucumun anlattığı olayda yukarıdaki dolambaçlı yol vardır demiyorum. Ancak benzer yollar denenmektedir diyorum. Bu nedenle açıkladığım hususun göz ardı edilmemesi lazım. Olayın bu açıdan incelenmesi gerekir diyorum. Elbette bütün bunların düşünülmesi için önce sorulması gereken husus anlatılan olayda annenin sağ olup olmadığı.

Bir kere şayet anne hayatta ise bu satış olayına kardeşlerin müdahil olması düşünülemez. Şayet anne sağ ama işlem tarihinde akıl sağlığı yönünde problemi varsa veya vefat etmiş ise bu durumda satış olayına müdahil olunabilir. İşlemi yapan kardeş sağlık ocağından rapor almış yani tedbirli davranmış ama acaba sağlık ocağında rapor veren doktor akıl sağlığı ile ilgili bir branş doktoru muydu?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder