Yazarlar İnfazda farklılıklar var
HABERİ PAYLAŞ

İnfazda farklılıklar var

Sorum gazete haberlerinden dikkatimi çeken bir olay. Yargılanan birine ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine müebbet hapis cezası verildiğinde bazı kişiler buna karşı çıkıyor hatta isyan ediyor. Peki ikisi de ömür boyu hapis değil mi? İsyana neden olan nedir? B.R.

Okuyucumun sorusu oldukça mantıklı. Evet her ikisi de ömür boyu hapistir ancak infazda bazı farklılıklar vardır. Örneğin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılanlar cezasını Yüksek Güvenlikli Kapılı Ceza İnfaz kurumlarında çeker. Bu yerler sıkı güvenlik tedbirleri altında daha çok halk arasında hücre diye tabir edilen tek kişilik veya üç kişilik odalarda bulundurulurlar. Müebbet hapis cezasına çarptırılanlar diğer hükümlülerle daha irtibat halindedir. İnfazın şartları nispeten daha rahattır. ANCAK bunların en etkili sonucu koşullu salıvermede görülür. Müebbet hapis cezasını iyi halle geçiren biri 24 yılın sonunda koşullu salıvermeden yararlandığı halde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan biri için bu süre 30 yıldır.

Haberin Devamı

İşte bu farklılıkları bilen mağdur tarafı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezası verilmesine karşı çıkmaktadır. Bu değişikliğin nedenlerinden biri de iyi hal indirimidir. Zamanında bu konuda görüşümü defalarca bildirdim. Bu kadar ağır bir suçu işleyen birinin duruşmalara gelirken kravat takip ellerini önünde bağlayarak, boynunu büküp pişman oldum demesi iyi hal indirimi olarak kabul edilmemelidir. İş bu kadar basit değildir. Suç işlemek bu kadar rahat olmamalıdır. Bir anımı da anlatmıştım. Tutuklanma talebi ile sulh ceza mahkemesine getirilen biri (o tarihte sulh ceza hakimliği değil, sulh ceza mahkemesi idi) getirilen elleri kelepçeli diğerine çevresine belli etmeden usulca “içeride ağla oğlum ağla” diye fısıldamıştı. Yaşadığım bu olay suçluların da profesyonelinin olduğunun en bariz delili idi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder