Tamer Heper İntikal vergisi taksidini ödeyin
HABERİ PAYLAŞ

İntikal vergisi taksidini ödeyin

Kardeşim vefat etti, bana da bir miktar miras kaldı. Ancak eşi elinde bir kağıt ile mahkemeye başvurdu ve eşinin vasiyetnamesi olduğunu iddia etti. Mahkeme sürüyor fakat bu arada bana da İntikal Vergisi tahakkuk ettirilmiş. 15 gün içinde ödemem isteniliyor. Şimdi ödersem ve sonra vasiyetname kabul edilirse paramı geri alabilir miyim? H.H.

*****

Doğrusu mali konularda net yanıtlar verme imkanım yok, zira iştigal konum değildir. Ancak önce vasiyetnameden söz edeyim; vasiyetname el yazısı ile olabilir. Yani dava açan eşin elindeki vasiyetname gerçek bir vasiyetname olabilir. Ancak bu tür vasiyetnamelerde itirazlar çok oluyor ve çoğunlukla da itirazlar kabul görüyor. Çünkü vasiyetnamede bazı hukuki şekil şartları var.

Haberin Devamı

Vasiyetnameyi yapan hukuki bilgi almadan bunu yapınca eksiklikler oluyor ve vasiyetname geçersiz kabul ediliyor veya imzaya itiraz ediliyor, bu defa imza incelemesi yapılıyor vs. Yani öncelikle bu safhalar geçecek ve vasiyetnamenin geçerli olup olmadığı belirlenecek. Şayet geçersiz kabul edilirse problem yok. Ancak geçerli kabul edilirse, kardeşlerin mirasta saklı payı olmadığı için okuyucumun miras payı da olmayacak.

*****

Peki kendisi şimdi Veraset Vergisi ödesin mi? Doğrusu mali konunun uzmanlarının sınırına girmemek kaydı ile davanın sonunda kendisinin haklı çıkma ihtimaline göre düşünüp, ilk taksidi ödemesinde yarar görürüm. Zira bu vergi 3 yılda 6 taksitte, taksitler de mayıs ve kasım aylarında ödenebilir. Bu arada dava da sonuçlanabilir. Şayet davayı kaybederse ve ödeme de yapmışsa, iadesini isteme imkanı doğacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder