Tamer Heper İpoteği kaldırmanın bir yolu
HABERİ PAYLAŞ

İpoteği kaldırmanın bir yolu

Tapuya 1974’te 1978 yılına kadar ödenmek üzere faizsiz olarak 140 bin lira tutarında ipotek koyulmuş. İpoteği koyan ve koyduran vefat etmiş. Bu taşınmaz miras yoluyla biz 4 kardeşe intikal etti. Biz ipoteği kaldırmak istiyoruz. Bu tutarı kime güncelletebiliriz. Tutar çok fazla çıkar diye tereddüt içerisindeyiz. Sizce bu tutarın güncel değeri nedir? ● E.D.

★ ★ ★ ★ ★

Böyle yıllarca süren ipotek kayıtlarının varlığı bir gerçek. Zamanında 1 liralık koyulmuş ipotekler var. Bunların kaldırılması için güncellenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Bazı hallerde ipoteklerin hak sahibi belli değil ama gayrimenkulün serbest kalması için kaldırılması gerekiyor. “Bir liralık ipoteğin bağlayıcılığı ne olur” denilebilir. Bakın okuyucum “Karşımıza büyük rakam çıkar” diye korkuyoruz diyor. İşte bu endişe nedeni ile gayrimenkulü satmaya kalksanız kimse talip olmuyor. İşte bunun için ipoteğin kalkmasında büyük yarar var.

Bunun için icra müdürlüklerine başvurmak mümkün olduğu gibi mahkemeye başvurup bu konuda karar almak da mümkün. Her iki halde de bu ipotek bedelinin güncellenmesi gerekir.

★ ★ ★ ★ ★

Bunun yapılması ise bir hesaplama meselesidir. Hesaplama ise şöyle olur: İpotek koyulduğu tarih ile ipoteğin kaldırılmasının talep edildiği tarih arasında döviz kurundaki, asgari ücretteki ve altının değerindeki artış oranlarının ortalaması uygulanır. Bazı hesaplamalarda enflasyon oranı da hesaba katılır.

Bu oranların tatbiki ile bulunan rakam o tarih itibarıyla ulaşılan değer olarak kabul edildiğinden bu para depo edildiğinde ipotek kaldırılır. Böylece gayrimenkulün el değiştirmesinin önündeki psikolojik engel kalkar. Üstelik okuyucumun korkusu da gerçekleşmez, karşınıza çok büyük rakamlar çıkmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder