Tamer Heper İş kazasında sorumlu kim?
HABERİ PAYLAŞ

İş kazasında sorumlu kim?

Binamızın dış cephesini boyatmak istiyoruz. Bu işte çalışacak kişilerin sigorta primi veya bir kaza halinde sigorta ile ilgili meseleyi bizim yönetimimiz mi göğüsleyecek? l H.M.

***

Okuyucuma yanıt verebilmem için yapılacak işi iki bölümde incelemeliyim. Birincisi; işçi ile anlaşıp belli mesai süreleri içinde çalışması ve bu süreye göre de belli mesai ücretinin ödeneceği şeklinde yapılan anlaşmadır. Bu durumda çalışan ile iş hukuku ilişkisi kurulmuş olur ve devreye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatı girer. İkincisi; bir müteahhit ile anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

Müteahhit ile binanın boyasının yapılıp bitirilmesi şeklinde bir anlaşma yapılır ki buna istisna akdi (eser sözleşmesi) denilir. Bu durumda çalışacak işçiyi müteahhit belirler. İşçinin ücretini müteahhit öder, SGK ile irtibatı müteahhit kurar. Dolayısıyla çalışanla ilgili problemleri müteahhit yani çalışan işçinin işvereni halleder. Bu nedenlerle binasında bir iş yaptıracak yönetici, işi havale edeceği kimselerle yapacağı sözleşmeyi bilinçli biçimde yapmak zorundadır.

Sade vatandaş için istisna akdi, iş akdi, ayrımı pek bariz bir ayrım olmayabilir ama doğuracağı sonuçlar önemlidir ve bunlar bilinçli biçimde yapılmalı. Okuyucumun sorduğu soruda olduğu gibi bina için bir onarım veya bakım işinde yazılı sözleşme yapılmalı ama içeriğine de bilinçli şekilde vakıf olunmalıdır.

Genelde önümüze koyulan matbu sözleşmeleri imzalar, içeriğine bakmayız. Bu çok büyük hatadır. Hatta tavsiyem yazılı sözleşme metnini taslak olarak alıp, bir iki gün incelenmeli, sonra imzalanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder