Tamer Heper İşe iade talep edilir
HABERİ PAYLAŞ

İşe iade talep edilir

Bir işyerinde 27 Mart 2008’den beri çalışıyordum. Ancak iş yokluğu gerekçesi ile 30 Kasım 2019’da iş akdime son verildi ama benim yerime hemen bir başkası alındı. Böylece zarara uğradım. İşe iade davası açabilir miyim? ● A.K.

★ ★ ★ ★ ★

Bir işçinin iş akdine son verildiğinde o işçi işe iade davası açabilir. Dava talebinde işe iade gerekçesinin elbette bildirilmesi lazım. İşte okuyucumun bahsettiği olayda, kendisinin yaptığı işi yapacak bir başkasının işe alınmış olması işe iade için haklı bir gerekçedir.

Haberin Devamı

Ancak İş Kanunu’nun 21’inci maddesine göre iş akdinin haklı nedene dayandırılmaması halinde işe iade davası açılabilir ama bunun süresi vardır bu süre fesihten itibaren bir aydır. Böyle bir davada da feshin haklı nedene dayandığının ispatı işverene aittir.

★ ★ ★ ★ ★

Peki ilginç bir şey söylesem, bakalım nasıl karşılayacaksınız. Böyle bir davada iki ay içinde mahkemece karar verilmeli, Yargıtay’da görülmesi ise bir ay sürmelidir!

İşçi lehine karar verildiğinde işveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmalıdır. Şayet işveren bu şartı yerine getirmezse mahkemenin vermiş bulunduğu karara göre dört ayla sekiz aylık ücreti kadar bir tazminatı işçiye öder.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak işçinin bilmesi gereken çok önemli bir husus, işe iade kararını takiben 10 gün içinde işverene başvurarak işe başlatması için müracaatta bulunması zorunluluğudur. Netice olarak okuyucumun işe iade davası açması mümkündür ama süreye de dikkat etmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder