Tamer Heper İşletme projesi geçerli
HABERİ PAYLAŞ

İşletme projesi geçerli

Ben bir devremülk sahibiyim. Yıllık aidat belirlenirken protokolde yazıldığı gibi TEFE+TÜFE/2 olarak mı yapılacak yoksa öngörüldüğü gibi 4 katı olarak mı yapılacak? M.S.

Dikkatimi çekiyor, son yazılarımda devremülk ve devretatil konularına yer verdim, problemler akmaya başladı. Yani görülüyor ki bu hususta da problemler yaygınmış. İşte onlardan biri. Önce şunu açıklığa kavuşturmam gerekir. Aidatın TEFE+TÜFE/2 olarak belirleneceği hususu nerede yazılı? Yani protokol denilen şey ne? Sonra, şayet okuyucumun sahip olduğu yer gerçekten devremülk ise yani elinde kat mülkiyeti devremülk tapusu var ise bu durumda uygulanacak sistem, Kat Mülkiyeti Mevzuatı. Buna göre de aidatlar kat malikleri toplantısında kabul edilen işletme projesine göre belirlenir. Kat malikleri toplantısı da adından da anlaşılacağı gibi tapu sahipleri ile yapılacağından aidatı okuyucum ve diğer kat malikleri belirler. Yani yönetim planı ile belirlenen aidat o yıl için ödenmesi gereken aidattır. Yani artık ortada protokol falan yoktur.

Haberin Devamı

Protokol denildiğinde hep şüphe duyarım acaba kendisine devremülk adı altında devre tatil mi satıldı? Şayet devremülk ise aidat konularına gelince; bu söyleyeceğim kira ilişkisi için de geçerli. Herhangi bir sözleşmede artışın ÜFE oranında veya TÜFE oranında yapılacağı yazılı ise bu madde geçersizdir. Çünkü gerçekte işaret edilmek istenilen TÜİK oranlarıdır. TÜİK oranları ise tek rakamdan ibaret değildir. TÜFE olsun ÜFE olsun her biri dört ayrı rakamdan oluşur. Bunlar, bir önceki aya göre artış, geçen yılın sonuna göre artış, geçen yılın aynı ayına göre artış ve 12 aylık ortalamaya göre artıştır. Bunlardan hangisinin uygulanacağının da sözleşmede belirtilmiş olması şarttır. Tek başına “TÜFE” derseniz bu dört rakamdan hangisini kastettiğiniz belirsiz olduğundan bu madde geçersiz kalır. Dolayısı ile sözleşmede artış şartının geçerli olması için ÖRNEĞİN “TÜİK, TÜFE 12 aylık ortalama” veya “TÜİK TÜFE geçen yılın aynı ayına göre” gibi açık ifadelerin bulunması gerekir.

Yukarıda anlattığım nedenlerle okuyucumun bahsettiği artış şartının nerede yazılı olduğunun ve hangi artış oranının tatbik edileceğinin anlaşılması mümkün olmadığından ortada bir problem vardır ve neticeten kat malikleri kurulunda kabul edilen aidat rakamı ödenecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder