Tamer Heper İstinafa başvuru süresi iki hafta
HABERİ PAYLAŞ

İstinafa başvuru süresi iki hafta

20 Ağustos 2017’de evimi 1.200 TL’den kiraya verdim. Aralarda bir yerlerde kira zammı istemedim. Bu gün geçmişe yönelik kira zammı isteyebilir miyim? Son yıl yani 2022 yılı içinde kira tespit talepli dava açtım. Bilirkişi 3 bin 500 TL olabileceğine dair rapor verdi, mahkeme 3.150 TL’ye bağladı. Oysa oralarda kiralar 8-10 bin TL arasında. Bu haksızlık değil mi? Ben ne yapabilirim?  R.G.

***

Son günlerde kira sorunlarından geçilmiyor, mahkemeler de bu gibi davalarla dolmuş taşmış durumda. Şimdi okuyucuma bekletmeden yanıt vereyim, zira kullanacağı hakları sınırlı. Önce şunu söyleyeyim. Kira tespit davaları belli tarihler arasında açılabilir. Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı yok ise yeni döneme girilmeden en az otuz gün önceden dava açmak lazım.

Haberin Devamı

Yasada kullanılan cümle, “Her zaman açılabilir” şeklinde ise de dava açılan tarihten sonraki ilk yeni başlangıç yılı için tespit yapılır. Dolayısı ile yeni döneme bir aydan az bir süre kalmış ise sonraki dönem başı için karar verilir. İkinci ihtimal, kira sözleşmesinde artırım şartı var ise dönem başı geçtikten sonra da açılabilir.

***

Peki okuyucumun durumu ne? Yukarıda açıkladığım gibi geçmişe yönelik kira tespiti davası açılamaz. Sadece yukarıda açıkladığım gibi süre şartlarına uyularak gelecek dönem için tespit talebinde bulunulur. Okuyucum bu karardan sonra ne yapabileceğini soruyor. Okuyucum için mahkeme bir karar vermiş ancak önce gerekçeli karar okuyucuma tebliğ edilecek, üst mahkemeye başvuru süresi tebliğinden itibaren iki haftadır.

Şayet okuyucuma mahkemenin gerekçeli kararı tebliğ olundu ise tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf mahkemesine (Bölge adliye mahkemesine) başvurması mümkündür. Zaten dikkat ederse gerekçeli kararın sonunda bu hak kendisine bildirilir. Gerekçeli karar henüz tebliğ olunmamış ise istinafa başvuru süresi henüz başlamamıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder