Tamer Heper İtiraz Sulh Ceza Hakimliğine
HABERİ PAYLAŞ

İtiraz Sulh Ceza Hakimliğine

En az bir yıldır çok kısa aralıklarla aynı mevkide ve aynı hız limitiyle trafik cezaları geliyor. Bunlara itiraz edebilir miyiz? İtiraz edebilirsek bir sonuç alabilir miyiz?

● K.A.

★ ★ ★ ★ ★

Trafik cezalarına itiraz mümkün. İtirazlar, cezanın yazıldığı bölgede sulh ceza hakimliğine yapılır. Cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde nedenleri de belirtilmek üzere dilekçe ile itiraz edilir ve sonuç beklenir. Bir sonuç alınır mı? Elbette bir sonuç alınır yani hakimlik bir karar verir ama bir sonuç alınır demek mutlaka ceza kaldırılır demek değildir. Sonuç olumlu da olabilir olumsuz da.

Haberin Devamı

Bunun bir garantisi yok. Çoğunlukla da yanıt uzun sürdüğü için vatandaş yüzde 25 indirimli ödeme hakkı olan 15 gün geçeceğinden bu yola başvurmayıp ödeme yapmayı tercih ediyor. Okuyucuma itiraz hakkı bulunduğunu ancak sonucu hakkında net bir yanıt verilemeyeceğini söylemeliyim. Karar hakimliğin kararıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak trafik cezalarında yığılma olduğunu görüyorum. Bu durumda da sulh ceza hakimliklerine itirazlar yoğun olduğundan erkenden olumlu veya olumsuz kararlar çıkamamaktadır. Özellikle şehirlerarası yollardaki hız sınırını gösteren tabelalar dikkat çekicidir. Ben şehirlerarası yollarda sık sık araç kullanıyorum. Yapımına milyonlar harcanan bu yollarda adım başı 50 km ve 30 km hız sınırına rastlıyorum.

Hiçbir yaya geçidinin veya kavşağın olmadığı bu şehirlerarası yollarda ben 30 km hızla gideceksem o yollara niye milyonlarca lira döktük? Eskiden zaten ister istemez bu hızla gidiyorduk. Yeni çift şeritli gidiş geliş yolları yaptık ama yine 30 Km hızla gideceğiz. Bu akıl kârı mıdır? Ama söylediğim bu hız sınırları adım başında son derece gereksiz yerlerde var ve çoğunda hız sınırı sonu işareti de yok.

Bu durum trafik cezası yazılmasına neden olduğu gibi sürücülerin işaretlere uymama alışkanlığı edinmesine de neden olmaktadır ki bu istenmeyen, çok tehlikeli bir durum yaratmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder