Tamer Heper İzin yasal haktır
HABERİ PAYLAŞ

İzin yasal haktır

3 yılı doldurdum, senelik izine hiç çıkamadım, parasını da alamadım. İşyerindeki patronla aram çok iyi fakat konuşarak da alamıyorum. Kötülük olmasın diye Alo 170 hattına da başvurmuyorum. Ne yapmalıyım? Nasıl izin kullanabilirim? E. G.

★ ★ ★ ★ ★

Vay be! Çalışan ile çalıştıran arasında böylesine sevgi ve duygusallık ender görülür. Çok mutlu oldum. İyi ama kanundan gelen senelik izin hakkını kullanmak ve kullanmayı talep etmek kötü bir şey değil ki. Şimdi ben bunu tarafların birbirine olan saygısı olarak değerlendirdim ama başkaları “Patron çalışanın iyi niyetini istismar ediyor, adama yasal iznini vermiyor” diyebilir. Yani çek çekebildiğin kadar.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Üç yıl içinde hakkettiğiniz izni kullanmadığınız için bunun parasını da talep edemiyorsunuz. Yasal izinler için çalışma süresi içinde bunların parası talep olunmaz, ancak kullanılması talep olunur. Para talebi ancak iş akdine son verildikten sonra mümkündür.

Yani patrondan bunun parasını zaten talep edemeyeceksiniz. Sadece kullanmadığınız yıllar dahil, bunların kullanılmasını talep edeceksiniz ki bu patrondan anormal bir talep değildir, yasal hakkınızdır. Tabii doğrusu şudur: Patron, çalışanların izinlerini kullanması için bir sıralama yapar. İzinlerin kullanılmasını, işlerini aksatmayacak biçimde tarih sırasına koyar.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum ne yapması gerektiğini sormuş. Doğrusu herhangi bir yere şikayete gerek olmadan aralarında bu kadar iyi ilişkinin bulunduğu işverene doğrudan teklif götürmesini tavsiye edeceğim. Örneğin şimdi kış aylarındayız.

Büyük çoğunlukla çalışanlar izinlerini bahar ve yaz aylarında kullanmak ister ya, işte bugünlerde izin kullanmak istediğinizi işverene bildirin bakalım ne yanıt alacaksınız? Tahminimce tarih uygunsa talebinizi göz önüne alacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder