Tamer Heper İzinsiz girmek suçtur
HABERİ PAYLAŞ

İzinsiz girmek suçtur

Evimin karşısında komşuya ait şu sıralar boş bir eve bir grup kapıyı kırıp girip oturmuş. Evin sahibi polise haber vermiş, polis geldiğinde onlar çıkmayı reddetmiş, polis de boşaltmadan gitmiş. Bu husus suç değil mi? Benim de evim şimdilik boş duruyor. Ben de böyle risk altında mıyım? Böyle bir olayla karşılaşırsam ne yapabilirim? H.M.Ü.

Doğrusu hiç kimse böyle bir olayla karşılaşmak istemez elbette, herkes malına sahip çıkmak ister ve de bu onun en tabii hakkıdır. Ancak böyle bir işgalde polisin gelip içeridekileri kapı dışarı etmek gibi bir görevi yok. Böyle bir olayda iki husus söz konusudur. Birincisi hukuki durum, ikincisi cezai durum. Hukuki durum şudur: Evin sahibi ilgili kaymakamlığa başvurur, 3091 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde evinin boşaltılmasını ister. Kaymakamlığın görevlendirdiği görevli eve gelir, evdekilerin bu yerde oturmaya yasal hakkı bulunup bulunmadığını inceler. Yasal hakkı bulunmadığı görüldüğünde kaymakamlığa bu yönde raporunu sunar. Kaymakamlık da bu yerin tahliyesine karar verir. İşte kaymakamlığın kararı ile bu defa zabıta gelerek evi boşalttırır. Yani polis bu safhada devreye girer.

Haberin Devamı

İkinci husus cezai yöndür. Gerek meskenlere ve gerekse işyerlerine bu yerin sahibi tarafından izin verilmeden girilmesi suçtur, suçun cezası hapistir. Bizler bir eve geçerli bir nedenle gittiğimizde o eve, evde hakim durumda olanların izni ile girmekteyiz. Mesela böyle bir yere izinli olarak girip de sonraki safhada eve hakim kimse tarafından çıkmamız uyarısı yapılırsa ve çıkılmazsa bu suç işlenmiş olur. Yani ilk gelindiğinde giriş izni bulunması, çıkma uyarısı yapıldığında çıkılmazsa suçun oluşmasını engellemez. Keza işyerleri için de durum budur. Açık bir rızaya gerek gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerlerine işyerinin kullanıcısının izni ile girmekteyiz. İşyerine girilmesi istenmediği hallerde veya çıkma uyarısı yapılıp da çıkılmadığı hallerde bu suç işlenmiş olur. Dolayısı ile okuyucumun sözünü ettiği kimseler suç işlemiştir, şikayet halinde hapis cezası ile cezalandırılırlar. Öyle boş gördüğün her yere girilmez

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder