Tamer Heper Kaç ortaksınız?
HABERİ PAYLAŞ

Kaç ortaksınız?

Babaannemizden kalan tarla vasfında arazinin 3 hissesinden biri bize ait. Biz 22 kişiyiz. Satış için 21 kişiden vekalet alındı fakat 1 kişi (en küçük hisseye sahip) vekalet vermiyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? K.A.

Okuyucum kendilerini 22 kişi olarak tanımlıyor ama öyle görünüyor ki onlar 22 kişiden daha fazla. Nedeni şu: Kendileri bir gayrimenkulün üçte birine sahip olan 22 kişi, peki üçte ikiye sahip olanlar ne olacak? Onlar kaç kişi? Bunu sormamın nedeni şu: Birincisi, miras kalmış yani bu 22 kişi elbirliği mülkiyetinde, peki acaba üçte ikiye sahip kimselerle mülkiyet durumu ne? Onlarla da elbirliği mülkiyeti şeklinde ortak iseler, zaten kendileri 22 kişiyi bulsa bile hisse satışı mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

Üçte iki ile paylı mülkiyet durumunda ortak iseler, işte o zaman kendi hisselerini satmak için 22 kişinin de bu işe katılması gerekecek, bunu sağlamak için o bir kişiyi ikna etmekten başka yol yok. Ama o zaman da iki paya sahip ortakların öncelikli alım hakkı devreye girecek, bu husus hiç düşünüldü mü? Yani 22 kişi bir olup üçte bir hisseyi üçüncü bir kimseye satsalar bile diğer hissedarlar yani üçte ikiye sahip olanlar bu satışı iptal ettirip kendileri alma yoluna gidebilecekler. Bu da düşünülmesi gereken önemli bir husus. En son olarak da dava açarak ortaklığın giderilmesini talep etmek mümkün. Bir arazinin bu kadar çok kimseye bölünemeyeceği düşünüldüğünde satışı sureti ile ortaklığın giderilmesi mümkün olur ama acaba bu husus rasyonel olur mu? Bunu da hesap etmek lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder