Tamer Heper Kamulaştırma işlemi devam ediyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Kamulaştırma işlemi devam ediyor mu?

Benim bir tane yerim var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açık spor tesis alanı olarak ilan edildi. Ama 10 yıldır ne kamulaştırıyor ne de şerhi kaldırıyor. Ne yapmam lazım. T.G

İdare kamulaştıracağı gayrimenkul için tapuya bu konuda şerh verebiliyor, dolayısı ile tapu kayıtlarında bu şerh özellikle satış işlemleri için alıcıyı uyarı mahiyetinde oluyor. Ancak bu şerhin sonsuza kadar kalması mümkün değil. Bu konuda Kamulaştırma Kanunu’nda şöyle bir hüküm var: “İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini kamulaştırmaya konu taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu idaresine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren malik değiştiği takdirde, mülkiyette veya mülkiyetten gayri ayni haklarda meydana gelecek değişiklikleri tapu idaresi kamulaştırmayı yapan idareye bildirmek zorundadır. İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10’uncu maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir.”

Haberin Devamı

Görüldüğü gibi kamulaştırmaya ait şerhin devamı için bu konuda dava açıldığına yani kamulaştırma işleminin hukuki sürecinin devam ettiğine dair belgenin tapu müdürlüğüne verilmesi lazım. Bu belge altı ay içinde verilmez ise şerh tapu müdürlüğü tarafından kendiliğinden silinir. Dolayısı ile benim önerim öncelikle tapu kayıtlarının yeniden incelenmesi. Belki de bu şerh kaldırıldı ama bugün okuyucumun bilgisi yok. Şayet kaldırılmadı ise okuyucumun Kamulaştırma Kanunu’nun 7. maddesi hatırlatılarak tapu müdürlüğünden kaldırılmasını talep hakkı bulunmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder