Tamer Heper Kardeşin borcundan diğer kardeşe haciz gelir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Kardeşin borcundan diğer kardeşe haciz gelir mi?

Kardeşimin borçlarından dolayı kendisi hakkında icra takipleri başlatılmış. Biz kardeşimle babadan miras kalan arsada ortağız. Kardeşimin borcu için onun payına haciz gelmiş. Bu arada bana da 13 tane tebligat çıkarılmış, bunlardan üçü elime geçti ve ben ilgilenmedim. Ancak şimdi öğreniyorum ki bana ait mallara, işyerime de hacizler geliyormuş. Bu mümkün mü? Olsa olsa ortak olduğumuz arsaya haciz gelmesi gerekmiyor mu? K.T.

***

Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur. Şimdi okuyucumun mallarına haciz geliyor ise ortada başka bir durum var. Kendisine 13 tebligat çıkarılmış. Doğrudan eline geçmemiş olabilir, bir ihtimal Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ olunmuş kabul edilebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca üç tanesi eline geçmiş ama içeriğini bilmiyor. Danıştığı avukat ise süresinde itiraz etmediğini söylemiş. Bundan anlaşılan o ki bir nedenle kendisine kardeşinin borcu için 89 ihbarı gönderilmiş, yani kardeşine ait bir malın veya paranın elinde olduğu, bunu icra dairesine teslim etmesi gerektiği ihbar olunmuş.

Kendisi bu teslim gereğini yerine getirmediği gibi itiraz da etmemiş. Bu nedenle borçlu duruma düşmüş veya kendisi için ayrıca bir icra takibi başlatılmış. Buna da itiraz etmediği için takip kesinleşmiş. Şimdi alacaklı görünen kişinin talebi ile mallarına haciz tatbik ediliyor.

***

Peki okuyucumun yapabileceği şeyler nedir? Mallarına haciz tatbik edilmeye başlandığına göre takip aleyhine kesinleşmiştir. Şimdi yapabileceği şey borçlu bulunmadığının tespiti için dava açmaktır. Bu davayı açtığında takip konusu borcunun bulunmadığına dair belgeleri mahkemeye sunacaktır. Bir de takibin durdurulması için borç miktarı ile birlikte buna ait teminatı yatırmak kaydı ile takibin durdurulması kararı talep edecektir. Aksi halde haciz ve paraya çevirme işlemleri devam edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder