Tamer Heper Kat irtifakı
HABERİ PAYLAŞ

Kat irtifakı

Geçmiş yıllarda yazdığınız ‘kat irtifakı’ ile ilgili köşe yazısındaki bilgilere ihtiyacım var. Söz konusu köşe yazısını cevap olarak gönderirseniz memnun kalırım. ● N.Y.

‘Okuyucumun bu samimi talebine karşı ne yapabilirim’ sorusu benim için asıl problem. Zira ben tam 38 senedir bu köşeyi yazıyorum. Bu arada da kat irtifakı konusunda sayısını bilmediğim kadar yanıt verdiğim gibi hazırladığım üç kitabımdan biri büyük çoğunlukla kat mülkiyeti ve dolayısı ile kat irtifakına ayrılmıştı. Zira bu konuda bilinmesi gereken çok şey var. Okuyucumun bunlar arasından ihtiyacının ne olduğunu bilmeden kat irtifakını yazmaya kalksam bu köşeyi bir kenara koyun kalınca bir kitap yazmam gerekir. Dolayısı ile okuyucumun benim bu konudaki hangi yazımı istediğini değil, probleminin ne olduğunu bilirsem kendisine daha yardımcı olurum. Ancak bu konuda tatbikatta yapılan en yaygın hatadan bir söz edeyim belki bundan istifade eder.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bizde bir binada Kat Mülkiyeti Mevzuatı uygulanacak ise tapuda her bağımsız bölüm müstakil bir tapuya sahip olur. Böyle bir tapuya yani kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için bir aşamadan geçmek gerekebilir. Bir bina yapılacakken imar durumu alınır. Buna göre hazırlanmış proje ilgili belediyede tasdik görür. Bu tasdikten sonra yine ilgili tapu dairesine başvurulur ve kat irtifak tapusu talep edilir. Her daire için bir tapu hazırlanır, buna kat irtifak tapusu denilir. Ancak vatandaşlar arasında bu tapunun adı ‘toprak tapusu’dur. Çünkü bu tapunun ‘cinsi’ hanesinde ‘arsa’ yazar. Oysa bu kat irtifak tapusudur. Bu tapuların alımından sonra inşaat tamamlanır ve iskan alınırsa artık kat irtifak tapuları kat mülkiyet tapusuna çevrilir. Yani asıl amaç kat mülkiyet tapusudur, kat irtifak tapusu bir geçiş dönemidir ama bu tapu ile alım ve satım yapılabilir. Konunun özü budur, detay isteyecek ise okuyucumun mektubunu beklerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder