Tamer Heper Kıdem tazminatı ne kadar?
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatı ne kadar?

Bir binada kapıcılık yapıyorum. Maaşım 5 bin 500 TL. Senede iki maaş ikramiyem var, bir de binada bana sağlanan maddi imkanlar… Bu halde kıdem tazminatım nasıl hesaplanır? S.K.

***

Okuyucum bana kendine ait kıdem tazminatı hesabını sormuş. Ben sadece okuyucumun değil, tüm çalışanlar için kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağını ifade edeyim. Bu hesabı verirken de şunu hatırlatayım, vereceğim hesaplamada asgari ücret 2022 yılı için. 2023’te bu rakam değişecek. Dolayısıyla hesaplara da o tarihli rakam girecek.

Haberin Devamı

***

Durum şu: Bir işçi kıdem tazminatını hak ederek işinden ayrılıyorsa kıdem tazminatına bir yıl içinde elde etmiş bulunduğu para ile ölçülebilen kazanımları katılır. Önce almakta bulunduğu aylık ücretin brütü 12 ile çarpılır. Bu yıl asgari ücret alan bir çalışan için 6 bin 471 lira X 12’dir. Buna yıl içinde almakta olduğu ikramiye katılır.

Okuyucum iki maaş ikramiye alıyormuş, dolayısıyla yukarıda elde edilen rakama iki maaş brüt ikramiye de katılır. Sonra bunlara son bir yıl içinde elde ettiği ve mutad yararlandığı ve parayla ölçülebilen menfaatlerin bedeli katılır. Bütün bunlar son bir yıl için elde edilen maddi değerlerdir. Neticede elde edilen son rakam 12’ye bölünür ve bu rakam çalışılan süre ile çarpılır. Bulunan rakam ödenecek kıdem tazminatıdır.

***

Bu yıl içinde kıdem tazminatı almayı hak eden asgari ücretliler için brüt ücreti 6 bin 471 TL olarak hesaba kattık. Şunun şurasında yeni yıla 15 gün kaldı. Bu rakam yeni yılda ödenecek asgari ücretin brütü kadar olacağından hesaba 2023 yılı asgari ücretinin brütü katılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder